Tips Nak Untung RM2000 Hanya Dengan Berniaga Ais Krim? - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Tips Nak Untung RM2000 Hanya Dengan Berniaga Ais Krim?

Nak Untung RM2000 Hanya Dengan Berniaga Ais Krim? | Sudah 2 orang kenalan aku berjaya dengan hanya dengan berniaga ais krim walaupun secara part time. Kali ni aku nak kongsikan serba sedikit perkongsian dari sahabat aku. Bak kata dia, bukan senang nak senang, bukan susah nak susah. Aku setuju. Lain orang, lain realiti kehidupan dan lain cabaran yang perlu ditempuhi.

Jadi, bagi aku. "Siapa usaha dia dapat hasilnya walau macam mana caranya, walau lambat sampai rezekinya." Yang penting usaha, doa dan tawakal.


TIPS BISNES AISKRIM

1. KEMAHIRAN / MINAT
Untuk memulakan bisnes seperti ini amat memerlukan minat dan dan kemahiran untuk menghasilkan produk aiskrim. Biasanya penjual akan menghasilkan ais krim sendiri yang terdiri daripada pelbagai perisa iaitu lebih dari satu perisa. So, kalau pemilik bisnes adalah sejenis yang suka mencuba sesuatu perisa yang baru, itu bagus dan tak rasa penat untuk selalu try and error perisa baru sebelum menjual kepada pelanggan.

2. KEPERLUAN
Andaikan korang dah bersedia untuk membuka peluang pada diri sendiri untuk menerima tempahan dari sahabat atau kenalan rapat. Adakah korang masih guna keperluan asas yang boleh menghasilkan 100 kon saja sehari. Mesti nak beli mesin khas kan?

3. STRATEGI PEMASARAN
Caru Unique Product Value (UPV) bisnes korang. Samada nak bagi perisa  yang rare atau viral. Boleh juga tawarkan servis 20% Diskaun untuk tempahan hari Jumaat ke, bagi voucer ke, bagi Aiskrim Percuma ke atau mungkin Get Customer Get Rebate. Ini contoh je.

4. LOKASI
Nak kata bab lokasi. Ini pun salah satu strategi pemasaran. Korang boleh promote online untuk dapatkan prospek luar dari kawasan yang korang cover. Selain daripada tu, servis terbaik yang korang berikan pada pelanggan pasti akan sampai dari mulut ke mulut. Jadi, paling penting tawan dulu lokasi berdekatan yang korang boleh cover. Jimat kos pengangkutan. Biasalah, bisnes baru nak mula.


Zaman sekarang ni, jual aiskrim secara parttime pun boleh jana antara RM2,000 hingga RM5,000 sebulan. Kalau usaha lebih lagi.. Insyallah boleh dapat lebih daripada tu. Buat part time ni, maksudnya hanya menjual pada hari Sabtu dan Ahad sahaja. Time-time cuti hujung minggu gitu.

Tak percaya? Percayalah.... ini beberapa bukti mereka yang telah berjaya jana ribuan ringgit secara part time, dengan hanya menjual aiskrim sahaja pada hari sabtu dan ahad!



Apa Rahsianya? Mestilah ada rahsia! 

Pertama sekali.... Korang kena tahu macam mana nak buat aiskrim?

Kedua... Kena tahu kat mana nak jual aiskrim tersebut? Orang kata.. Tempat "lubuk"... kalau tahu lubuk ni.. In Syaa Allah boleh jual sampai RM10,000 macam kawan kita kat atas tu!


Berita baik! Rahsia tersebut kini telah di dedahkan oleh anak "Jutawan Senyap Malaysia", iaitu saudara Afiq Rusly. Beliau telah menulis ilmu bisnes aiskrim ini secara lengkap di dalam sebuah ebook yang berjudul "Bisnes Aiskrim".



Baca artikel lain :

1 comment:

Orang berbudi Kita Berbahasa, Orang Member Kita Merasa <3
Terima kasih sudi singgah :)