Kongsi Tips Kekal Cergas Walaupun Jadual Padat Gila - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Kongsi Tips Kekal Cergas Walaupun Jadual Padat Gila

Bulan Mei bulan yang penuh dengan jadual padat | Assalamualaikum all readers. Yang mana menanti soalan korang dijawab, sabar tau. Aku tengah reply sorang-sorang. Bulan Mei ni memang bulan yang sangat tough juga lah bagi aku sebab jadual yang sangat pack dengan kelas. Alhamdulillah, doa dah dijawab perlahan-lahan. Mujur badan masih boleh deal walaupun dah 3 hari demam ni.

Korang jangan risau, setiap soalan yang korang tanya aku akan jawab semua cuma lambat sikit. Ni pun ada lagi 50 komen tinggal.


Jap nak bernafas jap.

Start awal bulan Mei haritu asalnya kelas tuisyen yang aku ajar hanyalah subjek Akaun SPM di pusat tuisyen dan home tuition. Masa tu agak relax. Iyelah, kerja pagi dan petang mengajar. Itu pun petang selasa dan khamis. Tapi baru ni dah start ada job di Pusat Tuisyen Teacher Ani, boleh kata jadual aku everyday ada kelas petang hingga malam dan sabtu ahad pun ada kelas. Allah. Boleh deal ke tak ni.

Penat memang penat badan ni. Tapi bila mengenangkan elmu yang kita dapat kongsikan dengan student dan kepuasan terlihat kat muka diorang bila setiap persoalan yang bermain di minda terjawab. Allah je tahu perasaan masa tu. Alhamdulillah. Terima kasih Allah izinkan aku kongsi elmu dengan orang yang memerlukan.

Dan aku juga baru dapat job Matematik dan Sains UPSR. Wait. Seriouslah sains? Haha serious lah beb.

Alhamdulillah aku pun makin berani untuk ambil job UPSR, subjek matematik dan sains selain Prinsip Perakaunan SPM dan baru-baru ni aku diberi tugas ajar Perniagaan SPM. My dreams come true. Inilah antara subjek-subjek yang aku teringin nak ajar. Allah.

Dah termakbul rupanya satu persatu yang aku minta dulu. Allah Maha Memberi.


Tapi satu benda yang aku nak share dengan korang adalah macamana aku boleh survive Isnin hingga Ahad setiap 9 pagi hingga 11 malam. Okay fine. Walaupun baru 1 bulan dan sekarang pun aku tengah struggle nak membaik dari demam wakakaa. Tapi aku tetap nak share juga supplement yang aku amalkan supaya aku kekal cergas dan bertenaga walaupun dalam bulan puasa.


Untuk pengetahuan korang, sebelum ni aku dah pernah consume ESP Shaklee, Vitamin C, Vitamin E dan Collagen Powder Shaklee. Dan secara ikhlas dari dalam hati, aku tersangat puas hati dengan ESP Shaklee dan Collagen Powder Shaklee. ESP Shaklee ni terbukti keberkesanannya bila aku yang selalu lesu dan selalu mengantuk bila masuk office. Serious talk. Collagen powder pula baru 6 sachet aku dah dapat rasa kulit yang moist dan flawless masa tu. Tapi disebabkan harga yang terlalu mahal. Maka aku hanya teruskan ESP Shaklee. Sampai satu masa aku tak mampu juga nak sambung sebab kos yang agak tinggi.

Maka, bermulalah semula kehidupan penuh dengan kelesuan semula. Aduh. Masa ni pening nak cari supplement boleh bagi energy. Then terlintas ESP Shaklee again.

Tapi kalini aku nekad.


Walau apa pun terjadi, aku akan tetap teruskan ESP Shaklee sebab aku dah rasa sendiri keberkesanannya siap pengaruh kawan office untuk cuba ESP. Alhamdulillah dia pun rasa perubahan dalam diri dia dan sekarang siap minta aku belikan untuk dia sekali.. In Shaa Allah. Dan sekarang aku hanya consume ESP Shaklee untuk boost energy dan repair kulit sebab kandungan proteinnya yang tinggi dan Vitamin C juga untuk kulit.


Jom baca sedikit info tentang ESP Shaklee yang mungkin korang tak tahu!


Kebaikan ESP Shaklee 

1. Esp untuk Kulit
  • Mengekalkan kulit muda dan sihat.
  • Memudarkan dan menghilangkan kulit berparut, bekas jerawat dan strechmark.
  • Mencerahkan kulit satu badan. Kulit lebih berseri tak kusam.
  • Menganjalkan dan menegangkan kulit termasuk payudara dan punggung.
  • Memperbaiki kulit berminyak dan juga kering.
  • Memudarkan jeragat.
  • Melambatkan proses penuaan kulit.
  • Mempercepatkan proses penyembuhan luka.
  • Kuku juga lebih cantik dan sihat. Tak mudah patah atau berkupik kulit di sekitar kulit.

2. ESP untuk Kesihatan 
  • Meningkatkan sistem imunisasi tubuh.
  • Memperbaiki migrain dan insomnia.
  • Membantu mengurangkan paras kolesterol.
  • Merendahkan bacaan Diabetes dengan menstabilkan paras glukosa.
  • Mencegah osteoporosis, tulang reput atau rapuh. Di dalam ESP ada kandungan kalsium juga.
  • Mencegah penyakit jantung.
  • Menghalang pembentukan batu karang yang kebiasaanya dialami oleh orang lelaki.
  • Kandungan asid amino penting bagi membantu membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain.

3. ESP untuk Rambut 
  • Melambatkan proses rambut yang beruban.
  • Memperbaiki dan mengawal rambut gugur. Protien dalam ESP akan membantu menguatkan rambut. 

4. ESP untuk Tenaga 
  • Memberi dan membekal tenaga segera kapada tubuh. Tubuh tak mudah berasa letih dan mengantuk sebaliknya berasa lebih cergas.

5. ESP untuk Memori 
  • Membantu menguatkan memori dan ingatan serta lebih fokus.

6. ESP untuk Cegah kanser 
  • Genistein yang ada di dalam kacang soya berkeupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah perebakan sel-sel kanser. Ia juga penting untuk memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Secara tidak langsung, ia membantu mecegah kanser rahim dan ovari dan prostat.

7. ESP untuk Kesuburan / Ikhtiar Hamil 
  • Membantu menguatkan otot dan memelihara rahim wanita.
  • Membaikpulih sel-sel yang rosak kepada sel yang sihat untuk sistem badan yang sempurna.
  • Membantu menstabilkan hormon wanita agar lebih teratur.
  • Untuk lelaki, ia membantu menghasilkan sel sperma yang lebih berkualiti.
  • Menurunkan koelsterol tinggi kerana ia boleh menjejaskan kesuburan kerana hormon yang mematangkan telur tidak dapat dihasilkan.
  • Mengawal paras gula dalam darah. Gula tinggi boleh merosakkan sel telur yang akan membawa kepada risiko keguguran atau kecacatan janin.

8. ESP untuk Ibu Hamil/Mengandung 
  • Menguatkan rahim si ibu.
  • Protein ESP penting untuk membantu dalam pembentukan otot bayi. 
  • Membantu si ibu lebih cergas masa hamil. 
  • ESP membantu meningkatkan dan membanyakkan susu ibu. Susu ibu jadi lebih pekat dari biasa dan bayi cepat kenyang.

9. ESP untuk hormon wanita 
  • ESP mengandungi kacang soya yang ada kadungan Isoflavon. Isoflavon ini baik untuk hormon wanita dan membantu memulihkannya. Ia mengeluarkan darah kotor dan menggantikan dengan protein yang diperlukan.
  • ESP juga membantu mengawal emosi yang tidak stabil semasa datang bulan atau PMS dan wanita yang menopause.

10. ESP untuk Kurus 
  • Meminum ESP akan memberi anda rasa kenyang yang agak lama. Jadi ia dapat mengawal selera dan nafsu makan anda. Bila selera makan terkawal, ia memudahkan lagi proses kurus anda.

Kredit : Kak Gee


Baca artikel lain :


2 comments:

  1. bila waktu puasa ni yang kita letih lebih daripada biasa. Nak tak nak kena cari ikhtiar untuk kekal bertenaga walaupun puasa. takkan nak guna alasan letih tiap2 tahun berpuasa :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang penat is kita. Yang letih is kita. Yang takboleh buat kerja is kita.
      So, kita lah kena cari alternatif lain..

      Delete

Orang berbudi Kita Berbahasa, Orang Member Kita Merasa <3
Terima kasih sudi singgah :)