Kos Membuka Akaun Semasa Untuk Syarikat Di Malaysia - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Kos Membuka Akaun Semasa Untuk Syarikat Di Malaysia

KOS MEMBUKA AKAUN SEMASA DI BANK UTAMA DI MALAYSIA | Ada beberapa pembaca blog aku email tanya langkah seterusnya untuk mendaftar sebagai seller di Lazada. Kalau korang dah mula cuba mendaftar di Lazada Seller Centre website, korang mesti perasan kenapa tak lepas nak daftar walaupun daftar under individual.

Lupa ya, kan aku ada remind yang latest update sekarang Lazada perlukan SSM dan akaun bank semasa syarikat walaupun korang daftar bawah individual. Ada saja pembaca aku yang lepas mendaftar tak perlu akaun bank syarikat. Tapi tak lama pun. Sebab Lazada akan beri 1 bulan tempoh percubaan saja sementara menunggu akaun bank syarikat dihantar pada diorang.


Jadi, aku berbaik hati mengumpulkan kadar kos atau bayaran yang perlu korang tahu untuk membuka akaun semasa bank syarikat. Bolehlah mula simpan duit daripada sekarang atau keluarkan untung bisnes kejap untuk topup kos pembukaan akaun semasa syarikat ni. Jangan risau, duit boleh dikeluarkan semula.

KOS MEMBUKA AKAUN SEMASA SYARIKAT
Di bawah ni aku sertakan detail dan maklumat dari website setiap bank untuk korang rujuk sebelum nak buka akaun semasa syarikat. Pastikan duit cukup okay hihi.






  

AFFIN BANK & AFFIN ISLAMIC BANK
Deposit : RM2,000
Introducer : Perlu

HONG LEONG BANK & HONG LEONG ISLAMIC BANK (HLB)
Deposit : RM500
Introducer : Perlu

PUBLIC BANK BERHAD & PUBLIC ISLAMIC BANK
Deposit : RM5,000
Introducer : Perlu

PUBLIC BANK BERHAD & PUBLIC ISLAMIC BANK
Deposit : RM5,000
Introducer : Perlu


******************************************** 
Sebarang pertanyaan, boleh komen di bawah. Aku akan jawab sepantas mungkin :) In Shaa Allah.

Maklumat lanjut mengenai pendaftaran : Klik LAZADA
Pertanyaan Di Lazada : Klik LAZADA 

Anything yang korang query sangat,
boleh terus hubungi Lazada Malaysia : 03-2725 2925

Baca artikel :
Kredit : Akms Perakaunan

23 comments:

  1. Boleh as reference in the future ni. Tqqq

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Introducer tu orang yang dah ada current acc maybank untuk bisnes dia juga.. Hanya perlukan cop, sign dan bawa orang berkenaan masa awak buka akaun mbb nanti.

      Delete
    2. Sy baru ja ke maybank xperlu bwk intreduce tu xpa, hanya suruh dia cop dan sign,tp sy nak tanya,ada cara lain tak selain intreduce ni.. Sbb sy dah cari rata xda intreduce utk buka current akaun d maybank..sekarang menggunakan alliance shj sbb xperlu intreduce, tp maybank lbh mudah la sbb ramai guna m2u sekarang...ada sapa boleh bantu saya tak?

      Delete
  3. Replies
    1. so far yg sy tahu takde. tapi boleh call pihak RHB utk confirmation. or else terus je walk in ke RHB Bank tu :)

      Delete
  4. Deposit tu kita blh bawak keluar balik kan?

    ReplyDelete
  5. Rhb boleh keluarkn deposit tu balik ke?
    Sbb hari tu,masa buat akaun...kerani tu kata, akaun mesti atas rm1k..tak boleh rendah dari rm1k

    ReplyDelete
  6. Kalau xda intreduce mcm mn, bukan sng nak cari intreduce ni...boleh bg cadangan sbb sy nak buka current akaun d maybank...

    ReplyDelete
    Replies
    1. MBB Kena ada introducer. Other option, try bank lain yg takperlu introducer. kalau insist nak juga, no choice. Cari introducer. Better explanation, better ke maybank walk in je. Boleh terus double confirm :)

      Delete
  7. Hai, saya baru je buat SSM under nama trade name, saya pun main angguk je bila org ssm tanya nak anam biase atau nama apa2. saya pun cakap lah nama rekaan bisnes saya even saya just dropship selelr biasa. adakah trade name tu mean enterprise dan bukan perseorangan yg mana sy akan dpt gst letter kalau buka akaun semasa?

    satu lagi, bank mana yg ok? maybank atau cimb? dlm aspek sng nak apply dan customer byk minta bank mana ? kalau buat cimb je boleh tak?

    dan kenapa tak boleh kalau akaun simpanan? ade org kata bank detect ransaksi dr akaun lain ke bank kita dgn byk, tpi byk tu byk mana, saya ade cust 7 kali payment kat saya dlm masa seminggu at least. skrg masih xde noti dr bank utk suruh tutup acc sy, so perluke sy buat akaun semasa ni?

    tqs sudi baca dan harap sudi jawab persoaaln ini..

    tqs kak mawar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup trade name tu lah nama enterprise @ perseorangan. Contoh, Puteri Ayu Enterprise.

      Takde GST Letter. Kita individual je bukan sdn bhd.

      MBB. Tapi ramai orang buat cimb je sebab MBB perlu introducer (Org yg dah ada current acc MBB)

      CIMB Boleh.

      Boleh kalau transaksi perniagaan sikit. Tapi kalau setakat seminggu 7 order, bank takdelah detect. Kalau sehari dalam 100-200pymt masuk, tu yg bank curious. Ehtakdelah sampai tutup acc.. Cuma bank akan suruh bukak current acc je instead of saving acc..

      Delete
  8. kalau kita ke bank untuk bukak akaun semasa tu...
    apa keperluan yang perlu dibawa selain daripada duit deposit
    takut-takut terlepas pandang. Terima kasih mawar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti kena isi borang permohonan. Bawa introducer utk bank yg perlu introducer (eg : maybank)
      Bawa cop syarikat . :)

      Delete
  9. salam, nak buka akaun semasa alliance bank kene buka kedai bagai.. sgt2 leceh..

    ReplyDelete
  10. salam, saya dah tanya ke alliance bank, nak buka akaun semasa di alliance bank kene bawa ssm dan buka kedai bagai, sgt2 leceh bagi yg mahu buka utk kegunaan jualan atas talian..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam . Maybe boleh try cimb atau bank islam. so far cimb okay je tak de issue. Cuma kena cari introducer lah :)

      Delete

Orang berbudi Kita Berbahasa, Orang Memberi Kita Merasa <3
Terima kasih sudi singgah :)