Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia

CARA PROSES ORDER PERTAMA DARI LAZADA MALAYSIA | Dah baca 7 Perkara Perlu Buat Sebagai Seller Lazada ? Banyak lagi tips yang korang boleh baca kalau ada niat nak menjual di Lazada. Lepas dah baca tips, meh aku kongsikan cara lengkap untuk proses order pertama korang dari Lazada Malaysia. Teruja tak dapat email First Order dari Lazada? Tipulah tak teruja haha.

Soalan tentang cara nak proses order dari Lazada ni aku buat atas ihsan soalan dari Ikhmal melalui email. Ramai tanya cara nak proses sebab tak berapa clear dengan instruction yang dimaklumkan dalam website Lazada. Sebenarnya mudah je kalau nak compare dengan 11street tu, aku pun agak pening sikit. So, jom baca sedikit tips dan perkongsian sedikit pengalaman dari aku.


Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia


Klik kuantiti Pending Order

Klik Syarikat Penghantaran Kurier yang dipilih. Klik CREATE PACKAGE.
Korang pun boleh memilih untuk menukar pilihan courier service kalau ada masalah.

Nombor invois biasanya automatik. Sekiranya tiada automatik, kena key in secara manual. Klik SAVE INVOICE ID.

Print Invoice dan Shipping Label. Klik Ready To Ship
(Biasanya klik once nak hantar parcel sebab status akan diupdate terus pada customer)

Ini tracking number parcel tersebut.

Status Ready To Ship akan diupdate serta-merta.

Senang saja kan nak proses tempahan pelanggan dari Lazada Malaysia ni. Eh kejap, tapi cara nak packing dah tahu ke belum? Belum? Okay jom baca tips kat bawah :


Cara Pembungkusan Parcel Ikut Standard Lazada Malaysia
  1. Terima new order
  2. Log in website Lazada Seller Centre
  3. Klik Pending Order (Ikut langkah bergambar seperti di atas)
  4. Masukkan invoice number mengikut turutan
  5. Print invoice & shipping label
  6. Masukkan 1 invoice dalam parcel
  7. Balut parcel kemas, cantik dan mudah dipegang oleh staf poslaju
  8. Shipping label dalam plastik consignment notes (Receiver & POD)
  9. Lekat di luar parcel
  10. Untuk Poslaju, ada satu borang untuk diisi (Pengeposan Poslaju Berkontrak). Borang boleh didapati di pejabat Poslaju. Ambil dalam 20 borang terus. Pass borang pink ni dan Shipping label (Billing) pada Poslaju di kaunter tanpa perlu bayar apa-apa kos penghantaran.
Borang Pengeposan Poslaju Berkontrak (Khas untuk Poslaju)

Semoga bermanfaat dengan sedikit pengalaman yang aku ada ni.

Korang ada soalan? Boleh komen di bawah.
Aku akan jawab sepantas mungkin :) In Shaa Allah.

Maklumat lanjut mengenai pendaftaran : Klik LAZADA
Pertanyaan Di Lazada : Klik LAZADA 

Anything yang korang query sangat,
boleh terus hubungi Lazada Malaysia : 03-2725 2925

Baca artikel :

78 comments:

  1. Bagus . Details.. senang bagi yg nak buat order.

    ReplyDelete
  2. Nk tnya..klau kita jual brg dr oversea mcmna? Sama jgk ke proses dia? Kna tggu brg tu smpai pd kita dlu baru print invoice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya barang dari oversea sampai lambat. Lazada tak bagi kita delay delivery pd customer lama2.. Takut nanti lazada simply cancel order awak padahal produk baru nak sampai malaysia. Saya dah cuba memang makan masa. Dan nanti seller rating kita jatuh sebab cust tunggu lama sangat.. Just my 2 cents.

      Delete
  3. Assalam. Nk tanya, kalau pos barang kena bayar kos penghantaran ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. tak payah bayar dah selagi awk pakai shipping label yg lazada sediakan utk each order tu.

      Delete
  4. Assalam. Nk tanya, kalau pos barang kena bayar kos penghantaran ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. tak payah bayar dah selagi awk pakai shipping label yg lazada sediakan utk each order tu.

      Delete
  5. Mksdnya brg mmg kna ready stock la ye? Pastu kita x bole set ke nk ship out brp hari mcm shopee? Yg pkai poslaju berkontrak tu kita kna byr x? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. Kena ready stock. Dan seller kena ada stock tu. Awak print shipping label (yg ada alamat customer tu) dan dapatkan borang pink dari poslaju. Isi form tu je. Tak perlu bayar apa2 kos lagi dah. Tu je stepnya..

      Delete
  6. salam, maaf nk tnya, kalau invoice number tak auto generated mcm mna? boleh ke main letak je invoice number tu.

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh. Tapi makesure key in betul2 jangan jumping.

      Delete
  7. salam nak tanya, parcel tu kita kena pos kat poslaju sendiri atau ada staf dtg ambk kat umh kita..keliru la... dan awk kalau blh mintk nom whatsapp boleh x? sbb baru belajar nak berniaga kat LAZADA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh direct contact sy kat FB : Mawar Assufi .. Nanti sy tlg awak :)

      Awk kena hantar ke courier service yg lazada dah tetapkan di seller centre awk tu..

      Delete
  8. Saya ada masalah untuk hntr barang..x leh create package..Lazada nak 3PL..Apa 3PL tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena isi dalam Profile seller centrre awak. Create package situ.. Kalau tak sampai bebila awak xde courier service.

      Delete
    2. mcm maa ak create pakcage courier service kt lazada tq

      Delete
    3. Assalamualaikum sis. Boleh tak terangkan lebih detail bab ni. Sy pn lbh 10 jam stuck kt cni aje. Mohon sesngt sis. Trma ksh

      Delete
  9. Nak tanya wajib ke letak invoice tu dlm parcel customers?.kalau tak letak boleh ke

    ReplyDelete
  10. Hi Mawar, kalau courier saya poslaju, shipping label kna print dua helai kan Satu dkt barang satu lagi bagi di kaunter brsama borang pink. Satu lagi yang POD tu shipping label ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. POD dan Receiver attached sekali di depan parcel. Merchant seller punya dan billing poslaju punya.

      Delete
  11. Tq atas perkongsian. Naktanye, dalam borang pink tu semua kena isi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu. Isi info penting je. Boleh tanya dgn staff poslaju di kaunter :)

      Delete
  12. Slm sy nk tye..sekiranya brg brada ditempat lain.blhkn sy print n pos invoice dahulu kpd cus..barang tempat tu yg pos kt cus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh. Tapi, better email shipping label kat hq / supplier tu utk dipos direct dari tempat hq tu.

      Delete
  13. Assalamualaikum...nak tya,kalau cust dh byr...bila byrn tu akn masuk dlm akaun kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah closing every week. SO, a week after closing baru pymt release.

      Delete
  14. salam nak tanya, saya dah dapat permission utk pos menggunakan pos laju atas nama lazada.saya tukar dari gdex ke pos laju. semua ok . cuma saya tak faham kenapa bila hujung bulan kos pos rm4.90 masuk juga dalam account bank saya.(harga barang rm15+rm4.90 dibayar oleh cust- fee lazada rm0.32= RM19.58 masuk dlm account). bukan ke patut masuk kepada Lazada. sebab saya hanya serah kt kaunter je parcel tu tanpa bayar apa2. mohon pencerahan. adakah dikira bayar kos pos dihujung bulan kepada Lazada sekaligus atau bagaimana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam biasanya deduct. Tapi kadang2 lazada charge sekali masa nak release pymt tu nanti. kena aware tau. kadang2 lazada caj lebih dari yg sepatutnya.

      Delete
  15. Salam kak. macam mana nk pos barang custemor. lepas click Ready to Ship dia keluar -> You don’t have any 3PL assigned, please contact Partner Support.

    Assist me pls :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. yang ni awak kena direct contact partner lazada utk set pd poslaju. kalau tak, memang xde dorang set.

      Delete
  16. sis, untuk gdex copy mn yg kite kn simpan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau gdex ada 2 pcs je kan? Awak kena print 1 label lagi. print mana2 pun boleh. sebab yg 2 tu satu utk parcel, 1 utk courier service.

      Delete
  17. kalau i nak jual window 10 key dlm lazada ... tak guna post pun just nak bagi key dlm chat boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh rasanya. Sbb Sy ada kwn seller yg jual product mcm tu juga. Tapi di still post juga tanda tracking no bergerak.

      Delete
  18. Hi mawar, terima kasih atas perkngsian awk. Sgt2 membantu kami. Blh tau x, utk drop di poslaju kan kena isi borang pink. Dorg mnta isi no akaun. Mn nk dptkan no akaun poslaju tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi siti :) Awak print shipping label. Ada no acc atas tu utk poslaju. Utk selain dari poslaju, no acc kena direct contact partner lazada.

      Delete
  19. Salam dik. Akk print siza A5 untuk shipping label. Bila print kn atas kertas A4. So akk kene cut ye utk shipping label.tq dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. ye kak. Dia mmg akan keluar saiz A5. Kalau saya nak jimat, sy cut terus bentuk a5. So nanti dia print atas a5 dah lah. takde kena cut2 dah.

      Delete
  20. salam kak,kalau kita dapat order, packing tu pakai packing kita, atau pakai packing lazada, pakai kotak atau plastik biasa, klau lambat pos lebih masa kena apa, tq in advance, baru nak try kat lazada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh pakai mana2 punya flyers. Boleh. saya hantar poslaju guna flyers skynet haha.

      Lewat pos, high possibility order tetiba cancel. kalau dah hantar brg, brg takkan return walau status tulis return sbb laz kira hadiah utk customer sbb lewat hantar.

      Delete
  21. Assalammualaikum sis kalau no invoice to saya dAh terletak no. Tracking poslaju sedangkan Kena pos pakai gdex. Jadi macam mana yea sis, status dAh bertukar kepada "ready to ship"

    Dan kalau pakai gdex tu barang nanti orang gdex datang pickup ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Gdex dtg nanti. Eh yunk, invoice no bukan tracking no. haha. invoice number ialah tracking order awk, cth : A0001, next order jadi A0002. hehe

      Delete
  22. Assalammualaikum sis kalau no invoice to saya dAh terletak no. Tracking poslaju sedangkan Kena pos pakai gdex. Jadi macam mana yea sis, status dAh bertukar kepada "ready to ship"

    Dan kalau pakai gdex tu barang nanti orang gdex datang pickup ke?

    ReplyDelete
  23. salam sis nak tanya .Lazada akan berikan kita tracking nama ikut courier yg kita pilih kan ? Kiranya kita print mcm biasa dan pos je ke proses dia ?

    dan satu lagi , kos penghantaran memang lazada akan tanggung ke ? Ke dia ada berat2 tertentu ?

    Thanks in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. courier service dia akan setkan berdasarkan mana yg dia rasa dekat dgn kita. then bila dh set, boleh proceed dgn new order tu. print shipping label dan invoice mcm biasa. dan pass to counter courier service tu.

      kos penghantaran 0.5kg/1kg mcm tu kita tanggung. selepas tu buyer kena bayar. HAPPY NEW YEAR!

      Delete
  24. salam sis.
    macamana nak tetapkan harga utk jualan.
    contoh harga barang RM6.00. adakah kita kena masukkan harga dgn kos pos sekali.

    lets's say kos pos RM5.40.
    mean adakah harga barang jadi RM6.00 + RM5.40 = RM11.40.

    sbb sis ada mention kos penghantaran 0.5/1kg di tanggung oleh seller.
    mohon pencerahan sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Macam sy, sy letak tapi tak semua. Sy up dalam rm2.50 anggaran je.. kira dua2 side tanggung..

      Delete
  25. salam sis. macamana nak set harga barang. harga barang RM6.00. adakah kita kena tambah kos pos sekali. contoh kos pos RM5.40.
    adakah kena letak harga RM6.00 + RM5.40 = RM11.40.
    sbb sis ada mention berat 0.5/1 kg di tanggung oleh seller.
    mohon pencerahan.
    tq sis

    ReplyDelete
  26. Salam...
    Akak baru pertama kali terima order dari lazada. Tak tahu mcm mana nak buat. Aku dah post barang tu terus melalui post laju dan bayar lagi menggunakan duit sendiri kos pos laju tu. Pihak poslaju suruh akak minta consignment note dari lazada. Tu akak tak faham. Bila akak check balik melalui order tu penghantaran melalui GDex. Mcm mana nak dapat courier service tu punya packing. Akak kena pergi GDex tu ke tanya. Atau mana2 GDex outlet. Kami x tahu nak buat mcm mana. Tolong akak ya. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Akak dah double paid utk kos pos order tu. Sebab ikutkan akak kena print shipping label dlm seller centre. pos ikut courier service yg ditetapkan. since akak guna consignment notes sendiri, update ni : http://www.mawarassufi.com/2018/02/tips-update-nombor-tracking-sendiri-dalam-seller-centre.html


      Flyers tu boleh je pakai mana2 takkesah. poslaju boleh, gdex boleh. flyers boleh dptkan kat courier service terdekat.

      Delete
  27. Salam...
    Saha baru pertama kali terima order dari lazada. Tak tahu mcm mana nak buat.Status Order Pending. Adakah si order brg tu bank in tros masuk ke akaun seller atau bagaimana. Mohon pencerahan. Lagi satu dalam tu juga nytakan penghantaran melalui GDEX or boleh je mana2 utk seller guna poslaju or lain2. Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. cust bank in pd Lazada, seller post, barang sampai pd customer dan baru laz release pymt pd seller.

      Delete
  28. Assalamualaikum. Saya baru pertama kali terima order dari lazada. Lepastu apa perlu buat ye. Order pending. Adakah bila customer order. Adakah duit yang di transfer tros masuk or kena buat pengesahan packaging dahulu baru di terima. Mohon pencerahan. Tq

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum. Saya baru pertama kali terima order dari lazada. Nk tanya utk buyer yg dh bt transaksi adakah tros masuk ke akaun kita atau ad prosedur lain. Atau kena packaging dahulu. Baru claim dr lazada. Mohon pencerahan. Tq

    ReplyDelete
  30. salam..kalau buat dropship mcm mna?? jus letak no tracking sahaja?? borang lain x payah print?? boleh ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dropship xdigalakkan. kalau boleh ada pegang barang. tapi kalau nak buat dropship jg boleh, kena makesure supplier / HQ tu boleh tlg print shipping label yg kita email kat depa.

      Delete
  31. salam,sy xdak order lagi,cuma saya nak tukar terus couries ke poslaju sesiap boleh ke? mcm na ya caranya nak tukar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Laz takterima pemrohonan utk tukar courier service skrg. Tp bolehlah cuba tanya. bgtaw sekali sebab jauh ke. takde transport ke. inform thru chat dalam seller centre tu.

      Delete
  32. salam nak tanya, saya seller lazada lepastu bila ada customer buat payment, dan saya dah ready nak pos, saya tertekan cancel dengan alasan salah harga. apa jadi lepastu ye cust dapat balik ke duit dia? tolong :(((((

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Yup, cust akan dpt balik duit dia. lgpun brg belum pos kan? xpelah.

      kalau nak juga, pm whatsapp cust direct. Deal off lazada.

      Delete
  33. Assalamualaikum akak..
    Nk tanya Klau shipment provider tu isi dia : LEX MY
    Apa tu?
    Pakai pos apa? Dan bagaimana cara setting penghantaran? Rumit sikit guna phone.. hope boleh terangkan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Yup, tu laz punya yg naik motor tu. Cari MBE point terdekat, google map. drop off kat situ. takpun chat dgn laz, minta dorang cekkan MBE terdekat kat mana.

      Delete
  34. Assalamualaikum.Mcm mana nak dapatkan no akaun pos berkontrak GDEX utk Lazada ye?Print out shipping label dia takde no akaun siap2 mcm shopee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Chat dgn partner LAZADA di seller center time office hour. Mintak no akaun GDEX.

      Delete
  35. Salam sis kalau kite nak tukar perkhimatan dari gderx ke pos laju malaysia mcm mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Tak boleh tukar courier service masa order dah masuk. Tukar masa belum ada apa2 order. Chat dgn LAZ dlm seller center.

      Delete
  36. Salam camna nak cari merchant acc no? Nak gi pos di gdex dia minta tu.. Tada plak bila cari di hp ni.. Ada seller id saja.
    Tq

    ReplyDelete
  37. salam. sy dah print label gdex. nak kena drop kat gdex ke? nak kena bayar pape tak? invoide ID nak letak apa ye. sbb sy tkde invoice ID.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Yup drop di kaunter gdex. Tak perlu byr apa2 kos dah. ID boleh letak A0001. Nanti next oder dia jadi A0002.

      Delete
  38. Salam. Hi nak tanya. Courier saya ialah LEX. Shipping label besar, tp Kalau kotak kecik macam mana ya? Ke boleh print out size lg kecik? 😩

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam hihi. Boleh print saiz A5 je. Tak perlulah print saiz A4. agak membazir :)

      Delete
  39. macam mana nak set 3PL .. mungkin saya terlepas pandang masa register seller.. bila saya terima order pertama dan nak klik print invoice .. shipping label .. keluar error "you dont have any 3PL"

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes. 3pl adalah courier service. Esok chat dgn partner LAZ. Mintk dorg approved 3pl. Tungggu dlm 2,3 jam. Lepas tu proceed mcm biasa.

      Delete
  40. Berat barang 4kilo.. Harga barang Rm100 bila cust bayar, lazada totalkan Rm104... Saya masih x faham..harga Postage saya nak up k atau mna? Minta whatsapp saya tolong.. 0 lagi tak pham

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Masa setting produk dulu mungkin sis terlepas pandang. Kena double check makesure berat 1 unit order tu jd 4 kg kalau order tu mmg 1 kg. Nanti postage akan bertambah ikut yg sis dah tetapkan dlm setting. Jika salah set, kos pos kurang, nanti LAZADA akan kenakan penalty pd kita.

      Delete

Orang berbudi Kita Berbahasa, Orang Member Kita Merasa <3
Terima kasih sudi singgah :)