Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Dec 12, 2017

Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia

CARA PROSES ORDER PERTAMA DARI LAZADA MALAYSIA | Dah baca 7 Perkara Perlu Buat Sebagai Seller Lazada ? Banyak lagi tips yang korang boleh baca kalau ada niat nak menjual di Lazada. Lepas dah baca tips, meh aku kongsikan cara lengkap untuk proses order pertama korang dari Lazada Malaysia. Teruja tak dapat email First Order dari Lazada? Tipulah tak teruja haha.

Soalan tentang cara nak proses order dari Lazada ni aku buat atas ihsan soalan dari Ikhmal melalui email. Ramai tanya cara nak proses sebab tak berapa clear dengan instruction yang dimaklumkan dalam website Lazada. Sebenarnya mudah je kalau nak compare dengan 11street tu, aku pun agak pening sikit. So, jom baca sedikit tips dan perkongsian sedikit pengalaman dari aku.


Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia


Klik kuantiti Pending Order

Klik Syarikat Penghantaran Kurier yang dipilih. Klik CREATE PACKAGE.
Korang pun boleh memilih untuk menukar pilihan courier service kalau ada masalah.

Nombor invois biasanya automatik. Sekiranya tiada automatik, kena key in secara manual. Klik SAVE INVOICE ID.

Print Invoice dan Shipping Label. Klik Ready To Ship
(Biasanya klik once nak hantar parcel sebab status akan diupdate terus pada customer)

Ini tracking number parcel tersebut.

Status Ready To Ship akan diupdate serta-merta.

Senang saja kan nak proses tempahan pelanggan dari Lazada Malaysia ni. Eh kejap, tapi cara nak packing dah tahu ke belum? Belum? Okay jom baca tips kat bawah :


Cara Pembungkusan Parcel Ikut Standard Lazada Malaysia
  1. Terima new order
  2. Log in website Lazada Seller Centre
  3. Klik Pending Order (Ikut langkah bergambar seperti di atas)
  4. Masukkan invoice number mengikut turutan
  5. Print invoice & shipping label
  6. Masukkan 1 invoice dalam parcel
  7. Balut parcel kemas, cantik dan mudah dipegang oleh staf poslaju
  8. Shipping label dalam plastik consignment notes (Receiver & POD)
  9. Lekat di luar parcel
  10. Untuk Poslaju, ada satu borang untuk diisi (Pengeposan Poslaju Berkontrak). Borang boleh didapati di pejabat Poslaju. Ambil dalam 20 borang terus. Pass borang pink ni dan Shipping label (Billing) pada Poslaju di kaunter tanpa perlu bayar apa-apa kos penghantaran.
Borang Pengeposan Poslaju Berkontrak (Khas untuk Poslaju)

Semoga bermanfaat dengan sedikit pengalaman yang aku ada ni.

Korang ada soalan? Boleh komen di bawah.
Aku akan jawab sepantas mungkin :) In Shaa Allah.

Maklumat lanjut mengenai pendaftaran : Klik LAZADA
Pertanyaan Di Lazada : Klik LAZADA 

Anything yang korang query sangat,
boleh terus hubungi Lazada Malaysia : 03-2725 2925

Baca artikel :

4 comments:

  1. Bagus . Details.. senang bagi yg nak buat order.

    ReplyDelete
  2. Nk tnya..klau kita jual brg dr oversea mcmna? Sama jgk ke proses dia? Kna tggu brg tu smpai pd kita dlu baru print invoice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya barang dari oversea sampai lambat. Lazada tak bagi kita delay delivery pd customer lama2.. Takut nanti lazada simply cancel order awak padahal produk baru nak sampai malaysia. Saya dah cuba memang makan masa. Dan nanti seller rating kita jatuh sebab cust tunggu lama sangat.. Just my 2 cents.

      Delete

Terima kasih sudi singgah blog Mawar Assufi. Sudi-sudilah tinggalkan satu dua komen. Yang baik datangnya dari Allah, yang kurang datangnya dari diri sendiri (^^,)