Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia

CARA PROSES ORDER PERTAMA DARI LAZADA MALAYSIA | Dah baca 7 Perkara Perlu Buat Sebagai Seller Lazada ? Banyak lagi tips yang korang boleh baca kalau ada niat nak menjual di Lazada. Lepas dah baca tips, meh aku kongsikan cara lengkap untuk proses order pertama korang dari Lazada Malaysia. Teruja tak dapat email First Order dari Lazada? Tipulah tak teruja haha.

Soalan tentang cara nak proses order dari Lazada ni aku buat atas ihsan soalan dari Ikhmal melalui email. Ramai tanya cara nak proses sebab tak berapa clear dengan instruction yang dimaklumkan dalam website Lazada. Sebenarnya mudah je kalau nak compare dengan 11street tu, aku pun agak pening sikit. So, jom baca sedikit tips dan perkongsian sedikit pengalaman dari aku.


Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia


Klik kuantiti Pending Order

Klik Syarikat Penghantaran Kurier yang dipilih. Klik CREATE PACKAGE.
Korang pun boleh memilih untuk menukar pilihan courier service kalau ada masalah.

Nombor invois biasanya automatik. Sekiranya tiada automatik, kena key in secara manual. Klik SAVE INVOICE ID.

Print Invoice dan Shipping Label. Klik Ready To Ship
(Biasanya klik once nak hantar parcel sebab status akan diupdate terus pada customer)

Ini tracking number parcel tersebut.

Status Ready To Ship akan diupdate serta-merta.

Senang saja kan nak proses tempahan pelanggan dari Lazada Malaysia ni. Eh kejap, tapi cara nak packing dah tahu ke belum? Belum? Okay jom baca tips kat bawah :


Cara Pembungkusan Parcel Ikut Standard Lazada Malaysia
  1. Terima new order
  2. Log in website Lazada Seller Centre
  3. Klik Pending Order (Ikut langkah bergambar seperti di atas)
  4. Masukkan invoice number mengikut turutan
  5. Print invoice & shipping label
  6. Masukkan 1 invoice dalam parcel
  7. Balut parcel kemas, cantik dan mudah dipegang oleh staf poslaju
  8. Shipping label dalam plastik consignment notes (Receiver & POD)
  9. Lekat di luar parcel
  10. Untuk Poslaju, ada satu borang untuk diisi (Pengeposan Poslaju Berkontrak). Borang boleh didapati di pejabat Poslaju. Ambil dalam 20 borang terus. Pass borang pink ni dan Shipping label (Billing) pada Poslaju di kaunter tanpa perlu bayar apa-apa kos penghantaran.
Borang Pengeposan Poslaju Berkontrak (Khas untuk Poslaju)

Semoga bermanfaat dengan sedikit pengalaman yang aku ada ni.

Korang ada soalan? Boleh komen di bawah.
Aku akan jawab sepantas mungkin :) In Shaa Allah.

Maklumat lanjut mengenai pendaftaran : Klik LAZADA
Pertanyaan Di Lazada : Klik LAZADA 

Anything yang korang query sangat,
boleh terus hubungi Lazada Malaysia : 03-2725 2925

Baca artikel :

41 comments:

  1. Bagus . Details.. senang bagi yg nak buat order.

    ReplyDelete
  2. Nk tnya..klau kita jual brg dr oversea mcmna? Sama jgk ke proses dia? Kna tggu brg tu smpai pd kita dlu baru print invoice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya barang dari oversea sampai lambat. Lazada tak bagi kita delay delivery pd customer lama2.. Takut nanti lazada simply cancel order awak padahal produk baru nak sampai malaysia. Saya dah cuba memang makan masa. Dan nanti seller rating kita jatuh sebab cust tunggu lama sangat.. Just my 2 cents.

      Delete
  3. Assalam. Nk tanya, kalau pos barang kena bayar kos penghantaran ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. tak payah bayar dah selagi awk pakai shipping label yg lazada sediakan utk each order tu.

      Delete
  4. Assalam. Nk tanya, kalau pos barang kena bayar kos penghantaran ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. tak payah bayar dah selagi awk pakai shipping label yg lazada sediakan utk each order tu.

      Delete
  5. Mksdnya brg mmg kna ready stock la ye? Pastu kita x bole set ke nk ship out brp hari mcm shopee? Yg pkai poslaju berkontrak tu kita kna byr x? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. Kena ready stock. Dan seller kena ada stock tu. Awak print shipping label (yg ada alamat customer tu) dan dapatkan borang pink dari poslaju. Isi form tu je. Tak perlu bayar apa2 kos lagi dah. Tu je stepnya..

      Delete
  6. salam, maaf nk tnya, kalau invoice number tak auto generated mcm mna? boleh ke main letak je invoice number tu.

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh. Tapi makesure key in betul2 jangan jumping.

      Delete
  7. salam nak tanya, parcel tu kita kena pos kat poslaju sendiri atau ada staf dtg ambk kat umh kita..keliru la... dan awk kalau blh mintk nom whatsapp boleh x? sbb baru belajar nak berniaga kat LAZADA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh direct contact sy kat FB : Mawar Assufi .. Nanti sy tlg awak :)

      Awk kena hantar ke courier service yg lazada dah tetapkan di seller centre awk tu..

      Delete
  8. Saya ada masalah untuk hntr barang..x leh create package..Lazada nak 3PL..Apa 3PL tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena isi dalam Profile seller centrre awak. Create package situ.. Kalau tak sampai bebila awak xde courier service.

      Delete
    2. mcm maa ak create pakcage courier service kt lazada tq

      Delete
    3. Assalamualaikum sis. Boleh tak terangkan lebih detail bab ni. Sy pn lbh 10 jam stuck kt cni aje. Mohon sesngt sis. Trma ksh

      Delete
  9. Nak tanya wajib ke letak invoice tu dlm parcel customers?.kalau tak letak boleh ke

    ReplyDelete
  10. Hi Mawar, kalau courier saya poslaju, shipping label kna print dua helai kan Satu dkt barang satu lagi bagi di kaunter brsama borang pink. Satu lagi yang POD tu shipping label ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. POD dan Receiver attached sekali di depan parcel. Merchant seller punya dan billing poslaju punya.

      Delete
  11. Tq atas perkongsian. Naktanye, dalam borang pink tu semua kena isi ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu. Isi info penting je. Boleh tanya dgn staff poslaju di kaunter :)

      Delete
  12. Slm sy nk tye..sekiranya brg brada ditempat lain.blhkn sy print n pos invoice dahulu kpd cus..barang tempat tu yg pos kt cus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh. Tapi, better email shipping label kat hq / supplier tu utk dipos direct dari tempat hq tu.

      Delete
  13. Assalamualaikum...nak tya,kalau cust dh byr...bila byrn tu akn masuk dlm akaun kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah closing every week. SO, a week after closing baru pymt release.

      Delete
  14. salam nak tanya, saya dah dapat permission utk pos menggunakan pos laju atas nama lazada.saya tukar dari gdex ke pos laju. semua ok . cuma saya tak faham kenapa bila hujung bulan kos pos rm4.90 masuk juga dalam account bank saya.(harga barang rm15+rm4.90 dibayar oleh cust- fee lazada rm0.32= RM19.58 masuk dlm account). bukan ke patut masuk kepada Lazada. sebab saya hanya serah kt kaunter je parcel tu tanpa bayar apa2. mohon pencerahan. adakah dikira bayar kos pos dihujung bulan kepada Lazada sekaligus atau bagaimana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam biasanya deduct. Tapi kadang2 lazada charge sekali masa nak release pymt tu nanti. kena aware tau. kadang2 lazada caj lebih dari yg sepatutnya.

      Delete
  15. Salam kak. macam mana nk pos barang custemor. lepas click Ready to Ship dia keluar -> You don’t have any 3PL assigned, please contact Partner Support.

    Assist me pls :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. yang ni awak kena direct contact partner lazada utk set pd poslaju. kalau tak, memang xde dorang set.

      Delete
  16. sis, untuk gdex copy mn yg kite kn simpan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau gdex ada 2 pcs je kan? Awak kena print 1 label lagi. print mana2 pun boleh. sebab yg 2 tu satu utk parcel, 1 utk courier service.

      Delete
  17. kalau i nak jual window 10 key dlm lazada ... tak guna post pun just nak bagi key dlm chat boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh rasanya. Sbb Sy ada kwn seller yg jual product mcm tu juga. Tapi di still post juga tanda tracking no bergerak.

      Delete
  18. Hi mawar, terima kasih atas perkngsian awk. Sgt2 membantu kami. Blh tau x, utk drop di poslaju kan kena isi borang pink. Dorg mnta isi no akaun. Mn nk dptkan no akaun poslaju tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi siti :) Awak print shipping label. Ada no acc atas tu utk poslaju. Utk selain dari poslaju, no acc kena direct contact partner lazada.

      Delete
  19. Salam dik. Akk print siza A5 untuk shipping label. Bila print kn atas kertas A4. So akk kene cut ye utk shipping label.tq dik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. ye kak. Dia mmg akan keluar saiz A5. Kalau saya nak jimat, sy cut terus bentuk a5. So nanti dia print atas a5 dah lah. takde kena cut2 dah.

      Delete
  20. salam kak,kalau kita dapat order, packing tu pakai packing kita, atau pakai packing lazada, pakai kotak atau plastik biasa, klau lambat pos lebih masa kena apa, tq in advance, baru nak try kat lazada

    ReplyDelete

Orang berbudi Kita Berbahasa, Orang Member Kita Merasa <3
Terima kasih sudi singgah :)