Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia

CARA PROSES ORDER PERTAMA DARI LAZADA MALAYSIA | Dah baca 7 Perkara Perlu Buat Sebagai Seller Lazada ? Banyak lagi tips yang korang boleh baca kalau ada niat nak menjual di Lazada. Lepas dah baca tips, meh aku kongsikan cara lengkap untuk proses order pertama korang dari Lazada Malaysia. Teruja tak dapat email First Order dari Lazada? Tipulah tak teruja haha.

Soalan tentang cara nak proses order dari Lazada ni aku buat atas ihsan soalan dari Ikhmal melalui email. Ramai tanya cara nak proses sebab tak berapa clear dengan instruction yang dimaklumkan dalam website Lazada. Sebenarnya mudah je kalau nak compare dengan 11street tu, aku pun agak pening sikit. So, jom baca sedikit tips dan perkongsian sedikit pengalaman dari aku.


Cara Lengkap Proses Order Pertama Dari Lazada Malaysia


Klik kuantiti Pending Order

Klik Syarikat Penghantaran Kurier yang dipilih. Klik CREATE PACKAGE.
Korang pun boleh memilih untuk menukar pilihan courier service kalau ada masalah.

Nombor invois biasanya automatik. Sekiranya tiada automatik, kena key in secara manual. Klik SAVE INVOICE ID.

Print Invoice dan Shipping Label. Klik Ready To Ship
(Biasanya klik once nak hantar parcel sebab status akan diupdate terus pada customer)

Ini tracking number parcel tersebut.

Status Ready To Ship akan diupdate serta-merta.

Senang saja kan nak proses tempahan pelanggan dari Lazada Malaysia ni. Eh kejap, tapi cara nak packing dah tahu ke belum? Belum? Okay jom baca tips kat bawah :


Cara Pembungkusan Parcel Ikut Standard Lazada Malaysia
  1. Terima new order
  2. Log in website Lazada Seller Centre
  3. Klik Pending Order (Ikut langkah bergambar seperti di atas)
  4. Masukkan invoice number mengikut turutan
  5. Print invoice & shipping label
  6. Masukkan 1 invoice dalam parcel
  7. Balut parcel kemas, cantik dan mudah dipegang oleh staf poslaju
  8. Shipping label dalam plastik consignment notes (Receiver & POD)
  9. Lekat di luar parcel
  10. Untuk Poslaju, ada satu borang untuk diisi (Pengeposan Poslaju Berkontrak). Borang boleh didapati di pejabat Poslaju. Ambil dalam 20 borang terus. Pass borang pink ni dan Shipping label (Billing) pada Poslaju di kaunter tanpa perlu bayar apa-apa kos penghantaran.
Borang Pengeposan Poslaju Berkontrak (Khas untuk Poslaju)

Semoga bermanfaat dengan sedikit pengalaman yang aku ada ni.

Korang ada soalan? Boleh komen di bawah.
Aku akan jawab sepantas mungkin :) In Shaa Allah.

Maklumat lanjut mengenai pendaftaran : Klik LAZADA
Pertanyaan Di Lazada : Klik LAZADA 

Anything yang korang query sangat,
boleh terus hubungi Lazada Malaysia : 03-2725 2925

Baca artikel :

20 comments:

  1. Bagus . Details.. senang bagi yg nak buat order.

    ReplyDelete
  2. Nk tnya..klau kita jual brg dr oversea mcmna? Sama jgk ke proses dia? Kna tggu brg tu smpai pd kita dlu baru print invoice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasanya barang dari oversea sampai lambat. Lazada tak bagi kita delay delivery pd customer lama2.. Takut nanti lazada simply cancel order awak padahal produk baru nak sampai malaysia. Saya dah cuba memang makan masa. Dan nanti seller rating kita jatuh sebab cust tunggu lama sangat.. Just my 2 cents.

      Delete
  3. Assalam. Nk tanya, kalau pos barang kena bayar kos penghantaran ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. tak payah bayar dah selagi awk pakai shipping label yg lazada sediakan utk each order tu.

      Delete
  4. Assalam. Nk tanya, kalau pos barang kena bayar kos penghantaran ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. tak payah bayar dah selagi awk pakai shipping label yg lazada sediakan utk each order tu.

      Delete
  5. Mksdnya brg mmg kna ready stock la ye? Pastu kita x bole set ke nk ship out brp hari mcm shopee? Yg pkai poslaju berkontrak tu kita kna byr x? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes. Kena ready stock. Dan seller kena ada stock tu. Awak print shipping label (yg ada alamat customer tu) dan dapatkan borang pink dari poslaju. Isi form tu je. Tak perlu bayar apa2 kos lagi dah. Tu je stepnya..

      Delete
  6. salam, maaf nk tnya, kalau invoice number tak auto generated mcm mna? boleh ke main letak je invoice number tu.

    terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh. Tapi makesure key in betul2 jangan jumping.

      Delete
  7. salam nak tanya, parcel tu kita kena pos kat poslaju sendiri atau ada staf dtg ambk kat umh kita..keliru la... dan awk kalau blh mintk nom whatsapp boleh x? sbb baru belajar nak berniaga kat LAZADA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh direct contact sy kat FB : Mawar Assufi .. Nanti sy tlg awak :)

      Awk kena hantar ke courier service yg lazada dah tetapkan di seller centre awk tu..

      Delete
  8. Saya ada masalah untuk hntr barang..x leh create package..Lazada nak 3PL..Apa 3PL tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena isi dalam Profile seller centrre awak. Create package situ.. Kalau tak sampai bebila awak xde courier service.

      Delete
  9. Nak tanya wajib ke letak invoice tu dlm parcel customers?.kalau tak letak boleh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Optional. Letak boleh. Tak letak tak apa.

      Delete
  10. Hi Mawar, kalau courier saya poslaju, shipping label kna print dua helai kan Satu dkt barang satu lagi bagi di kaunter brsama borang pink. Satu lagi yang POD tu shipping label ke?

    ReplyDelete
  11. Tq atas perkongsian. Naktanye, dalam borang pink tu semua kena isi ke?

    ReplyDelete

Terima kasih sudi singgah blog Mawar Assufi. Sudi-sudilah tinggalkan satu dua komen. Yang baik datangnya dari Allah, yang kurang datangnya dari diri sendiri (^^,)