Period Pain? Berhenti ambil painkiller! - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Sep 12, 2017

Period Pain? Berhenti ambil painkiller!

PERIOD PAIN? SENGGUGUT? BERHENTI AMBIL PAINKILLER | Pengalaman aku sendiri hidup dengan period pain pun boleh tahan lama juga. Lebih kurang seawal 15 tahun kalau tak silap aku. Dan bila meningkat ke Tingkatan 5, siap ada geng pula period pain ni. Aku dengan bestfriend aku tahu dah timing period masing-masing as for preparation sebab bila dia period pain, aku bawa dia ke bilik kesihatan. Then, seminggu lepastu, aku pula period pain. And sampailah harini, dia masih ingat lagi. Kitorang together skip kelas sebab sorang kena jaga sorang lagi. And kalau dah okay sikit, sorang tu kena masuk kelas, catch up apa cikgu ajar and kita explain back pada yang sakit tu. Macamana tak jadi bestfriend kalau camtu. Hahaa

Mula ambil painkiller sebab tak tahan sakit senggugut yang teruk dari sekolah dan sampailah habis diploma. Lebih kurang 5 tahun hidup dengan painkiller. Dan yang paling aku bersyukur, mujur painkiller yang aku consume is just Menstrual Panadol. Masa umur 22 tahun, lepas habis diploma baru terdedah dengan khabar berita yang Panadol Menstrual tu boleh menyebabkan sakit yang lebih parah not even pada buah pinggang tapi pada rahim kita juga. Risau dah! So, start lah buat research and finally I got this.


ADA APA DENGAN SENGGUGUT?
Soal senggugut jangan pernah di bawa main. Kalau silap percaturan, boleh bawa ke putus tali persaudaraan. Gitu. Lepastu sambung balik tali tu kalau dah sembuh dari sakit. Hehe. Untuk pengetahuan semua, tak semua perempuan yang period mengalami period pain. Dan tak semua perempuan yang mengalami period pain sakit di tahap teruk, ada juga yang di tahap biasa.

Senggugut atau PMS (Pre-Menstrual Syndrom) adalah sakit yang dialami di bahagian bawah perut atau pelvis. Pelvis adalah tempat di mana rahim, ovari (kilang telur) dan saluran falopio dan pundi kencing berada. Bahasa saintifiknya, senggugut dikenali sebagai 'dysmenorrhoea'.

Senggugut terbahagi kepada 2 jenis iaitu PRIMER dan SEKUNDER.

1. Senggugut Primer
  • Berlaku kepada kebanyakan remaja perempuan yang tidak mempunyai patologi di pelvis dan rahim setelah pemeriksaan doktor. Biasanya ia berlaku selepas 6 hingga 12 bulan dari waktu akil baligh apabila kitaran ovulasi bermula. Tetapi, ia bukan saja berlaku pada remaja atau wanita yang belum pernah hamil, malah ia juga boleh terjadi dalam kalangan wanita yang subur.

2. Senggugut Sekunder
  • Manakala, senggugut sekunder pula berlaku dalam kalangan wanita yang lebih berumur dan masih subur. Ini bermakna amat sukar sekali terjadi pada remaja yang masih mudah dan yang baru-baru akil baligh.
  • Punca-punca senggugut sekunder :
           - Penyakit endometriosis. Penyakit yang dihidapi oleh 5-15%  wanita yang masih didatangi haid
           - Tumor rahim dan Cyst Ovari
           - Fibroid (Bengkak pada rahim yang berlaku bila haid yang terlalu banyak)
           - Jangkitan di bahagian rahim
           - Senggugut boleh menjadi lebih teruk semasa penggunaan alat pencegah kehamilan (IUCD)

Ini antara kajian yang aku dapati di Hospital Tropicana Centre, See? Senggugut jangan dibawa bergurau. 



KESAN PAINKILLER KETIKA SENGGUGUT
Korang tahu tak painkiller ni tidak dihadam dalam tubuh badan kita? Ada kajian mengatakan sebiji panadol saja mengambil sekurang-kurangkan 5 tahun untuk dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Itu pun 5 tahun je dia duduk dalam buah pinggang kita. Jadi tak hairanlah kalau kita selalu terbaca berita mereka yang baru berumur 20-30 tahun, dah menghidapi masalah buah pinggang. Penyakit yang mungkin bakal menyerang kita yang sering consume painkiller :
  • Hepatotoxicity (Rosak hati)
  • Nephrotoxicity (Kegagalan fungsi buah pinggang)
  • Toxic Epidermal Necrolysis (Ruam atau bengkak pada mata)
  • Allergic
  • Tidak digalakkan untuk pesakit athma atau semput
  • Tidak digalakkan untuk ibu mengandung (bahaya untuk kandungan)


JENIS-JENIS PAINKILLER YANG BIASA DIAMBIL
Ada beberapa jenis painkiller yang biasa kaum perempuan ambil untuk melegakan sakit senggugut yang dialami iaitu Menstrual Panadol dan yang lebih advance adalah Ponstan. Ponstan diambil apabila consume Panadol Menstrual pun still tak jalan, sakit pun semakin menjadi-jadi.

 Panadol Menstrual yang mudah didapati di mana-mana farmasi dan kedai runcit

Kandungan Ponstan yang lebih kuat menjadi pilihan perempuan yang mengalami senggugut tahap teruk

Bahaya painkiller mungkin kita tak nampak atau rasa sekarang, tapi 5 hingga 10 tahun akan datang mungkin simtom-simtom penyakit tu akan muncul. Who knows? Apa yang kita boleh buat adalah cegah dari awal. Pernah dengar quote ni, Mencegah Adalah Lebih Baik Daripada Merawat?

So, tunggu apa lagi? Korang tahu kan Set Senggugut oleh Shaklee telah mendapat banyak perhatian netizen. So, mungkin korang salah seorang pengguna yang bakal berpuas hati dengan kesan Set Senggugut ni?

NAK ORDER? BOLEH WHATSAPP 014-2366915

Baca artikel :


14 comments:

  1. Yes sbelom ni saya kalau kena period pain mmg akan pain killer... Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama lah. dulu pun sama. Skrg dah slow down. hehe

      Delete
  2. nasib if period x sensuugut... gla komplex ni ramai rakan makan... memang bkesan

    ReplyDelete
  3. Tak pernah alami senggugut teruk... Cuma tu la tgk kawan yg senggugut teruk.. Kesiannya dia.. Tapi tak selalu dia ambil painkillers.. Dia rehat sendiri.. Tuam dgn air panas.. Dan ada juga yg sapu dgn yokoyoko

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. skrg tiap kali senggugut dan sakit pinggang selalu amalkan #Biobax je. Lega betul :) Thanks #Biobax

      Delete
  4. Sambil baca sambil pegang perut. huhuhuhu... Terima kasih share artikel ni Mawar Assufi...

    ReplyDelete
  5. Betul tu.. mencegah tu lebih baik dari merawat..

    ReplyDelete
  6. Jarang amik pain killer..selalunya tahan je..walau tiap kali piyed..tiap kali tu migrain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Kenaa selalu minum air suam :) Migrain tu aduhhh tak dapat nak tolong . hihi

      Delete
  7. Tuan juga bahagian sengugut dengan botol berisi air panas (jangan lah panas sampai melecur pulak). untuk loosen urat2 dan otot bahagian tersebut, agar lebih banyak aliran darah masuk, dan mengurangkan kesakitan. azab kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Boleh juga tuam dengan tungku tu kan.

      Delete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,