Pengalaman Mendapat Status D1 & Prosedur Untuk Meneruskan Pengajian - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Pengalaman Mendapat Status D1 & Prosedur Untuk Meneruskan Pengajian

PENGALAMAN MENDAPAT STATUS D1 (DISSMISSED) iNED | Kalau korang ada dapat status selain dari status LU seperti yang aku kongsikan dalam Jenis-Jenis Keputusan Peperiksaan UiTM / iNED dan nak tahu langkah-langkah untuk korang sambung belajar. Manusia mana tak melakukan kesilapan kan? And we deserve to get second chance right? Korang jangan sedih-sedih dah okay.

Sejujurnya, ini bukan pengalaman sendiri. Ini adalah perkongsian yang dikongsikan dari junior aku tapi berlainan kursus. To be honest, aku ada 3 orang kawan yang dapat status D1 (diberhentikan). Tapi, cuma yang seorang ni je yang bersungguh untuk sambung belajar, yang lain teruskan kerjaya saja atau mungkin diorang tak tahu atau tak pasti macamana prosedur untuk sambung belajar semula. In Shaa Allah, inilah peluang yang jarang-jarang kita dapat.

Serba ringkas tentang story yang aku nak share ni.

Degree in Business Management (BM242 / BM244)
Semester 1 : Mac 2017 - Julai 2017
Sepatutnya Semester 2 : September 2017

Aku yakin ramai je yang blur dan tak tahu apa nak buat, samada nak berhenti belajar atau teruskan juga pengajian? Kalau nak teruskan belajar, macamana caranya? Jom aku bantu korang.




PROSEDUR MENERUSKAN PENGAJIAN JIKA DAPAT STATUS D1

  1. Call Ketua Program (KP) kursus masing-masing untuk tanyakan opinion samada kena apply untuk kemasukan semester depan atau boleh saja apply semester baru masuk ni (September 2017). Kebetulan pengambilan degree separuh masa masih dibuka masa dia call tu, so dia apply untuk pengambilan pelajar semester baru ni. KLIK SINI.
  2. Submit permohonan baru pengajian separuh masa macam masa mula-mula dulu.
  3. Call Bahagian Pengambilan Pelajar untuk dapatkan pengesahan tarikh keputusan permohonan baru keluar.
  4. Possibility 50%-50% untuk permohonan tak diproses bagi kemasukan semester baru kerana pihak pejabat mungkin tengah dalam penapisan pelajar yang membuat rayuan pada ketika itu.
  5. Follow up keputusan pada tarikh yang telah dimaklumkan oleh Bahagian Pengambilan Pelajar.
  6. Lepas terima emel surat tawaran, teruskan dengan prosedur untuk kemasukan pelajar baru. Jika tak yakin, boleh hubungi KP untuk kursus masing-masing untuk mengetahui prosedur kemasukan pelajar baru yang seterusnya.
  7. Akan diberitahu : Print surat tawaran yang dihantar melalui emel, kemudian daftar pelajar baru ke pejabat iNED, buat kad pelajar baru, bayaran yuran di Bank Islam.
  8. Daftar kelas. Jika nombor matrik masih tidak boleh digunakan, sila hubungi Bahagian IT untuk mengaktifkan nombor matrik untuk tujuan pendaftaran subjek dan kelas bagi semester semasa.


Pengalaman ni diceritakan sendiri oleh kawan aku. Siap voice note haaa. Tak apa lah, janji dapat bantu korang yang ternganga-nganga macamana prosedur nak sambung belajar semula lepas dapat status diberhentikan ni.


Baca artikel :



30 comments:

  1. Hai sis, sy kne dismiss uitm, diploma part1, kategori d1, bleh smbung lgi x atau kne mohon upu balik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam.. Kalau awak student fulltime, Boleh mohon semula (seperti pelajar baru) tapi sangat susah nak masuk balik. Peluang amat tipis sebab uitm lebih fokus pada student baru :) unless awak student part time.

      Kalau part time, awak mohon semula sbgi pelajar baru, proses mudah sikit dan permohonan mudah diluluskan :)

      Delete
  2. hi sis saya nak tanya kenapa eh topik ni untuk ined je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Ini perkongsian pengalaman student ined yang fail.. Bagi student fulltime, result D1 & D2 status akan digugurkan. Tapi kalau selain dari tu masih boleh buat rayuan lanjutan. Boleh update dgn HEP di uitm masing2 utk makluman ya :)

      Delete
  3. Assalam sis. Kalau saya baru je 1st sem degree tp dpt result d1, boleh ke saya apply balik tp saya apply under diploma? Chances untuk saya diterima tu ada ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Maaf kurang jelas. Awak dapt d1 utk degree kan? Then apply semula utk course yg sama atau nak apply diploma course baru? Means awk nk buat diploma lagi ke?

      Delete
    2. Jdi kalau saya student full timr degree first semester pas tu di dismiss d1 ? Blh ke tak saya merayu balik nak sambung di uitm degree?

      Delete
    3. Saya apply balik untuk 2nd intake uitm ni. saya dh apply degree jugak, chances saya untk diterima balik ada ke?

      Delete
    4. kalau apply balik tu consider permohonan baru kan? Inshaa Allah ada. awk kira mcm student betul2 baru masuk. fresh.

      Delete
  4. Salam sis, kalau kena dismiss then tanak sambung dah, perlu pergi uitm tu untuk isi borang berhenti atau potong kad matrik ke? Atau tak payah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Pergi ke HEP uitm, isi borang berhenti belajar dulu.. Berhenti officially.

      Delete
  5. Kalau nak berhenti, proses nya lama tak? Di mana nak ambik borang berhenti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaa, kenapa berhenti? huhu. Boleh terus direct ke ofis HEA. Untuk isi borang berhenti.

      Delete
    2. Proses nak dpt tandatangan tu susah tak? Sy sem 3 dan tak minat kos sy skrng

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. Sy kurang pasti, boleh rujuk HEA terus utk dapatkan pengesahan awak :)

      Delete
  6. Ape sebab dapt status D1 Dan d2 ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada beberapa sebab. Mungkin result bawah 1.80. Mungkin gagal kali ke3 berturut2 utk subjek yg sama. Sy tak berapa ingat. Tp boleh cuba google. :)

      Delete
  7. Salam... Saya nk tanya kalau dpt result D1 memang tak boleh buat rayuan nk teruskan sambung semester seterusnya? Utk yg belajar fulltime?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Dah dismiss. Kalau ikut info, tak dapat buat rayuan. Maknanya kena apply semula. Daftar thru upu semula and all that. macam mula2 masuk dulu.

      Delete
  8. Hai sy dismiss diploma sem 1 d1 boleh masok balik tak utk sem 2 nanti?tdi ada call dgn hea dia cakap buat rayuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. D1 Dah dismiss. Kalau ikut info, tak dapat buat rayuan. Maknanya kena apply semula. Daftar thru upu semula and all that. macam mula2 masuk dulu. Yg sy tahu D3 ke atas boleh buat rayuan. Better direct ke HEA terus minta cara nak buat permohonan dsbg.

      Delete
  9. Mawar.. blh bg email @ contact akk pd nazlina7672@gmail.com ... ada hal akk nk tanya.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh kak. akak email di mawarassufi@gmail.com :)

      Delete
  10. Syarat utk proses Rayuan Meneruskan Pengajian - RMP bagi D1 & D2 adalah TIDAK LAYAK MEMBUAT RAYUAN. RMP hanya layak utk D3 dan ke atas. Rujuk buku Peraturan Akademik Universiti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul :) Sy pun ada baca info ni. Terimakasih atas makluman.

      Delete
  11. Assalam kak, saya baru saja diberhentikan. Result spm tak seberapa, tapi saya lepasan pra-diploma dan sekarang saya sudah semester 4 dengan keputusan D1. Jika apply menggunakan kelulusan pra-diploma boleh masuk balik ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam boleh consult dgn bekas KPP awak. Sy rasa boleh , kiranya awak apply UPU semula, kira awk mcm betul2 baru masuk first sem. Bukan sambung pengajian, sbb D1 tak qualify utk buat rayuan :) All the best :)

      Delete
  12. assalamualaikum na tnya kalau sya kene dismiss part 1 dip fulltime. if nak apply blk bole ke? sebab saya dari pra mdab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Apply UPU semula mcm mula2 nak masuk U.. Sbb D1 xboleh buat rayuan.

      Delete

Orang berbudi Kita Berbahasa, Orang Member Kita Merasa <3
Terima kasih sudi singgah :)