Cara Mendaftar Sebagai Seller Di Lazada Malaysia - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Cara Mendaftar Sebagai Seller Di Lazada Malaysia

CARA MENDAFTAR SEBAGAI SELLER DI LAZADA MALAYSIA | Berita baik untuk korang yang berniaga dan nak tambahkan e-commerce untuk luaskan lagi market produk yang korang jual tu. Tak rugi pun kalau korang cuba sebab korang tak perlu keluarkan deposit atau apa-apa pembayaran kecuali yang belum ada SSM, kena pergi buat SSM. Kalau yang tak ada SSM, boleh buat pilihan individual seller masa mendaftar nanti.

As for me, at first aku pilih individual seller tapi tak pasti kenapa kena buat SSM juga, maybe aku tersilap buat pilihan kot haritu. Tapi, tak apalah, aku anggap ini satu turning point untuk aku lebih serius dalam berniaga. Then, aku pun mendaftar SSM terus dan aku buat akaun bank sekali untuk build trust from online customers.

Nak berniaga di Lazada cukup mudah. Korang dah ada produk untuk dijual? Produk sendiri? Atau produk orang lain? Tak kesahlah mana-mana pun, semua pun boleh. Kena pandai mark-up saja, sebab Lazada pun macam e-commerce lain. Ada caj dan komisyen juga yang dikenakan.



3 Langkah Mudah Untuk Mendaftar Sebagai Seller Di Lazada
1. Buka website Lazada Malaysia.
2. Klik Sell On Lazada di bahagian header website.
3. Klik Become A Seller.
4. Isikan maklumat diri maklumat syarikat (jika ada). Jika tiada masukkan ID untuk pengesahan individual seller.
5. Confirm semua detail yang dah diisi. Hantar permohonan.

Later korang akan dapat email di bawah beserta E-Contract yang korang kena isi dan submit dalam tempoh waktu yang terdekat. Dan kalau dah submit, dalam tempoh seminggu belum ada feedback, sila update dengan pihak Lazada sebab tempoh validity E-Contract tersebut hanya sah 2 minggu saja. Lepas 2 minggu korang kena submit lagi E-Contract dengan link yang baru which korang kena dapatkan link terbaru daripada pihak Lazada. Ini pengalaman sendiri, jenuh wei aku nak kena tunggu. Tapi sabar je walaupun 3 kali aku menggagau mana aku letak semua scanned data company aku tu dan 3 kali submission juga lah. Haha


 Once approved by Lazada

Oh ya, lepas dah aktif korang akan terima plastik bungkusan beserta plastik untuk consignment notes sebanyak 50 pcs secara PERCUMA. Tapi Lazada main bagi saja. At first aku dapat Skynet punya plastik. Mak aku punya dapat G-Dex. Terus dapat 2 order pertama, dan aku terpaksa travel ke Kepong selama 30 minit untuk menghantar hanya 2 bungkusan tersebut. Haha. Perabih minyak memang keje aku.

Bukan tak boleh tukar. Boleh. Aku kena submit report melalui email untuk tukar courier service dulu. Since rumah aku di Kota Damansara, courier service terdekat adalah PosLaju. Proses penukaran status courier service ambil masa 2 minggu. Takkanlah aku nak cancel 2 order tu hanya sebab sayang minyak 30 minit kan?

So, aku pun me-waze je ke sana. Sampai sesat-sesat. Kalau tak sesat-sesat tu, memang bukan aku namanya. Haha. So, lepas dapat email status courier service korang dah tukar Poslaju, baru boleh post di Poslaju tau.

 The view of the E-Contract. Haa, ini je lah mampu tunjuk.

Antara detail yang aku pernah tersilap isi dulu adalah :

LEGAL NAME should be your company name yang sah. Macam aku nama syarikat MAWAR ASSUFI EMPIRE. Jangan letak nama online shop pula. Contoh Loma Beauty House. Ini salah.

Maklumat lain yang diperlukan adalah yang biasa contohnya, maklumat SSM, pemilik, IC dan lagi satu samada bank statement or utility bill. Lupa dah sebab banyak silap so tak ingat mana yang betul padahal baru bulan April haritu. Kekekee.

Lepas korang punya online shop dah LIVE. Korang dah boleh mula upload gambar produk beserta diskaun kalau nak bagi harga diskaun lah. Biasa yang ada harga diskaun-diskaun ni senang duduk top level. Dan ramailah potential buyer akan nampak produk korang. Ini yang aku buat selama 3 bulan ni. Test market katakau. Haha

Then, korang boleh menanti dengan sabar email "Ping!" masuk dalam notification korang seperti di bawah :



Tipu lah kalau kata tak excited. Haaa gitew! Sebab kalau online promotion, kita buat kawkaw kita dapat, kalau tak buat tak dapat. Yang ni, kita letak je produk kita dan upload setiap minggu, update promotion, join kempen-kempen yang Lazada buat, lepastu duduk diam biar Lazada buat kerja. In Shaa Allah ada rezeki.

Aku sendiri honestly belum berkesempatan untuk join kempen-kempen yang Lazada anjurkan. Sebab perlukan waktu extra untuk faham terms and condition yang ditetapkan semua. Almaklumlah, kedai ni online dan offline aku sendiri yang uruskan. Bukan ada orang lain, so faham-faham sendirilah. Hihi

Kalau cakap soal fees, kos postage, kos return semua in Shaa Allah aku update entry lain tau untuk korang. Kalau nak tanya apa-apa, jangan segan silu bertanya. Malu sesat jalan tau. Hihi


LATEST UPDATE : 18 Oktober 2017 !

(A) Walaupun korang daftar sebagai individu, korang memang perlu ada maklumat seperti di bawah :

  1. Ada syarikat di Malaysia dan berdaftar dengan SSM
  2. Akaun bank syarikat (match dengan nama yang didaftarkan dengan SSM)
  3. Minimum 5 jenis produk yang berbeza
  4. Bukan produk palsu

(B) Tiada lagi e-contract yang perlu disubmit.
(C) Tiada PERCUMA Flyers dan plastik untuk pos order pelanggan lagi dah. Tapi, boleh beli di sini :




Maklumat lanjut mengenai pendaftaran : Klik LAZADA
Pertanyaan Di Lazada : Klik LAZADA 


Anything yang korang query sangat,
boleh terus hubungi Lazada Malaysia : 03-2725 2925

Nak tanya pendapat aku, boleh komen di bawah.
Aku akan jawab sepantas mungkin :) In Shaa Allah.


Baca artikel : 

116 comments:

  1. Tahniah...semoga success ye kin...

    ReplyDelete
  2. Bagusnya tips ni. Manalah tau tetiba nak menjual Di lazada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jadikan panduan jugak utk meniaga di Lazada.

      Delete
  3. Tq atas infonya..bagus juga ni manalah tau tetiba berniat nak jadi seller kat lazada pulak

    ReplyDelete
  4. Salam, nk try jugak la jadi seller di lazada tp bila daftar knp mintak detail company? nk niaga kecik2 jer... xda company pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah pilih individu atau company? Biasa individu depa minta IC, bil utitili dan alamat mcm biasa je. Cuba try double confirm dengan pihak Lazada. Saya biasa call je depa. Senang, cepat faham sebab dia terangkan step dia.

      LAZADA : 03-2725 2925

      Delete
  5. salam..kenapa mereka mintak detail company address n warehouse ?sy xde company n x mndaftar ssm pn..so mcm ane sy nk buat?cara nye mcm ane..sy dh pilih individu

    ReplyDelete
  6. Salam.. Sy pn duk stuck dkt registration lg ni. Nk call call center tp skrg weekend plk..esok plk public holiday.. nk tanya.. Gst letter tu apa ye.. Ssm tu semua sy dh ada tp sy xthu apa benda gst letter Dan mcmna nak dapatkannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. GST letter tu abaikan je. takperlu submit apa-apa. Sy dulu pun just submit benda basic je. letter2 yg rumit2 tu abaikan jee. :)

      Delete
    2. Ok terima kasih

      Delete
  7. Pasal kena letak link url masa nak upload produk tu macamana ye.. Tak faham la dia nk apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy kurang faham link url ni. Url macam mana tu ya?

      Awak boleh email pd sy (ikinassufi@gmail.com) screenshot tu kalau nak sy tlg tengokkan.

      Delete
  8. mencabar juga tapi benda mula2 memang rasa susah.. nanti2 ok la.. InsyaAllah.. ;)

    ...

    ReplyDelete
  9. Nak tanya juga. Parcel tu kita as seller kena pos sendiri kan?
    Cumanya nnti lazada wajibkan kita untuk letak logo dia ka mcm mn dekat parcel tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Kita pos sendiri sebab stok dekat kita. Takperlu logo apa semua. Just print shipping label je utk order tu then letak kat depan parcel as consignment notes :)

      Delete
    2. Hi...saya nak tanya. Kos shipping tu kita yang bayar @ lazada yang bayar ya..sebab kat shipping label kan dah ada no tracking.

      Delete
  10. salam awak, kita pergi post sendiri ye ? dan pembayarn pos dari kita sendiri ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Ya kita pos sendiri. kalau nak lazada yang pos, kita kena bayar certain fees kat diorang utk manage stok kita dari warehouse dorang. Pembayaran inc dalam harga produk dah. so masa post kat poslaju @ skynet tu just pass thru counter je. Nanti dorang akan bill pd Lazada.

      Delete
  11. Kalau maybank buka acc company brapa kene bayar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak boleh refer sini : http://www.mawarassufi.com/2018/01/kos-buka-akaun-semasa-untuk-syarikat.html

      Delete
  12. macam mana nak beli plastik bungkusan ye utk skynet

    ReplyDelete
  13. Assalam..kalau acc bank personal memang tk boleh ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh, Lazada bagi 1 bulan trial utk guna personal bank acc. Then, awak kena submit syarikat punya current acc. Tapi, kenalan sy yg juga seller lazada, dah 2 bulan juga juga personal bank a/c hihi. Selamat je smpai harini. Tapi esok lusa taktau la selamat lagi ke tak yaa.

      Delete
  14. brape fee yg diorang kenekan? fee tu per month ke per item ke macam mana??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk jadi seller Lazada tak perlu bayar apa-apa fees. Nanti bila dah ada order pertama, baru mula lazada tolak komisen. Komisen berdasarkan harga per item tu..

      Boleh baca komisen yg diambil kat sini tau :)
      http://www.mawarassufi.com/2018/03/komisen-yang-diambil-oleh-lazada.html

      Delete
  15. Tq share...buat masa ni sy join shoppe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, mana-mana pun boleh. Nak luaskan marketing boleh try Lazaaada ang 11street :)

      Delete
    2. Saya pun start di shopee, pastu 11street dan sekarang Lazada.Melebarkan sayap di Marketplace cuma kena ada stock & modal untuk rolling sebab Seller dapat payment lambat kecuali shopee cepat setelah buyer confirm terima.

      https://shopee.com.my/adamziyaf

      Delete
  16. nak tanyaa. kalau postage tu wajib guna flyers lazada ke? atau boleh je guna poslaju punya mcm tu. kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh taklah.. Boleh je pakai flyers poslaju atau lain2. Tak semestinya lazada aje.

      Delete
  17. nk tanyaaa, wajib ke kene guna flyer lazada untuk postage? atau boleh je guna flyers poslaju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh taklah.. Boleh je pakai flyers poslaju atau lain2. Tak semestinya lazada aje.

      Delete
  18. Salam sis, kat mana kita nak refer untuk letak sku produk. Sorry br2 nak blajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. SKU tu kita create sendiri.. Coding produk ut reference kita sndri.

      Delete
  19. assalamualaikum nica sharing..cuma nak tnya..if xde register ssm..cmne ye?mmg perlu k untuk dftar ssm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WA'alaikumussalam :) Dibolehkan sis. Trial 1 month Lazada bagi sebelum kena submit SSM :) ini yg Laz maklumkan pd saya

      Delete
    2. Saya pun masih under personal belum daftar SSM lagi. Saya nak daftar tapi asyik tertangguh

      Delete
  20. Salam, nak tanya. Kiranya harga yg perlu kita display di lazada tu kena include hrga postage dan comission yg lazada akan amik ke mcmana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam masukkan harga postage je.. komisen lazada akan tolak dari harga jualan. Biasanya tak banyak snagat bergantung pada % kategori produk.

      Delete
  21. assalamualaikum.. terima kasih sekuntum Mawar Assufi..

    jika kita dah buat individu , nnt boleh tukar tak pada company punya...
    atau mgkin kena delete account individu tu dan buat baru???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Hai! Tak perlu create baru. Cuma perlu request pada lazada utk upgrade pada business type seller saja :)

      Delete
  22. Salam, sy baru dpat first order. Duit yg customer bank in akan masuk account kita terus atau kita perlu deliver product dlu bru lazada bagi duit tu kat kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Tahniah :)

      Duit akan masuk ikut fasa. Pembayaran akan dilakukan 2 kali sebulan. 7hb dan 21hb.. So memang kena pos terus barang customer tu.

      Nak tahu lebih lanjut boleh direct pm saya di FB page : https://web.facebook.com/mawarassufi/

      Delete
  23. Assalam, Nak tanya, kalo buat dropship boleh x ye?
    Contoh kita beli barang kat china, pastu suruh seller kat china tu pos terus ke customer di Malaysia.
    Pernah buat x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Kalau ikutkan stok kena ada di tangan seller. Tapi boleh je droship asalkan awak tahu supplier awk tu senang nak deal. yg takde masalah dgn shipping. kalau lambat post akan effect awak punya seller rating.

      Pernah. Tapi lazada tak benarkan. Biasanya akan ambil masa lebih 14 hari. biasa yg direct dari overseas tu mmg company tu overseas. ni lazada yg maklum kat saya haritu saya pernah tanya.

      Nak tahu lebih lanjut boleh direct pm saya di FB page : https://web.facebook.com/mawarassufi/

      Delete
  24. Assalam, Nak tanya, kalo buat dropship boleh x ye?
    Contoh kita beli barang kat china, pastu suruh seller kat china tu pos terus ke customer di Malaysia.
    Pernah buat x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Kalau ikutkan stok kena ada di tangan seller. Tapi boleh je droship asalkan awak tahu supplier awk tu senang nak deal. yg takde masalah dgn shipping. kalau lambat post akan effect awak punya seller rating.

      Pernah. Tapi lazada tak benarkan. Biasanya akan ambil masa lebih 14 hari. biasa yg direct dari overseas tu mmg company tu overseas. ni lazada yg maklum kat saya haritu saya pernah tanya.

      Nak tahu lebih lanjut boleh direct pm saya di FB page : https://web.facebook.com/mawarassufi/

      Delete
  25. Terima kasih banyak2 sgt cik mawar sudi membantu utk newbie dlm lazada..info sgt berguna dan comment dijawap dengan ikhlas. Tq..soalan ni sering berfikir dlm minda sy.bagaimana seller dr lazada boleh menjual banyak produk dalam kedai online lazada mereka.ada yg sampai beribu produk dlm kedai online dia.bagaimana produk tu diambil dr supplier atau disimpan beli semua stock tu..malu bertanya nanti sesat jalan pulak..harap saya dapat ilmu yg berguna..thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Macam2 boleh jadi jawapannya. Mungkin seller tu adalah pemilik kedai RM2 yang jual banyak barangan. Boleh jadi dia senang deal dan ambil stok di kedai @ supplier yg berdekatan dan jual di Lazada, so tak perlulah dia nak sewa kedai bagai. Just berjalan atau drive 2-3 minit, beli barang dan jual. Kalau jadi dropship pun boleh jadi, mungkin dia dah ada kenalan atau kenal dealer yg supply macam2 barang.

      Semoga membantu :)

      Delete
  26. Salam. Saya nak tanya bagaimana ada kedai online seller lazada yg mampu menjual produk yang banyak sampai beribu dan berbagai niche produk.Adakah mereka itu simpan kesemua stok ditangan mereka atau lain kaedah..terima kasih utk blog yg penuh informasi dan manfaat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Macam2 boleh jadi jawapannya. Mungkin seller tu adalah pemilik kedai RM2 yang jual banyak barangan. Boleh jadi dia senang deal dan ambil stok di kedai @ supplier yg berdekatan dan jual di Lazada, so tak perlulah dia nak sewa kedai bagai. Just berjalan atau drive 2-3 minit, beli barang dan jual. Kalau jadi dropship pun boleh jadi, mungkin dia dah ada kenalan atau kenal dealer yg supply macam2 barang.

      Semoga membantu :)

      Delete
    2. terima kasih atas jawapan yg bermanfaat..Harap cik kekal berterusan post yg menbantu ramai orang..tq..

      Delete
  27. Budak Baru belajarMay 23, 2018 at 4:18 PM

    Hai,

    Untuk dokumen syarikat pula, apa dokumen yang kita kena sediakan?

    ReplyDelete
  28. Salam... sis, mksudnya kalau nk jual kt lazada mmg kna ada ssm ngn akaun syarikat la kn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam betul awak. Kalau daftar individu pun nanti kena daftar syarikat juga..

      Delete
    2. klu kita nak batalkan akaun(penjual) kita mcm mana plk?

      Delete
  29. Hye i nak tanya. Bila i add new product lazada keep reject produk tu semua. Sbb apa ya? Mcm ada kaitan dengan SKU. dag banyak kali buat pun dia reject. Tak tau kt mana yg salah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.. Rasanya kes mama sama dgn kwn saya, dia pun seller juga. Mama boleh try direct chat dgn Lazada. Minta dia consult. Sbb kadang2 sy punya okay tapi tak suit dgn centre mama. Kadang2 Lazada tak fixed 1 template sku tu. kadang2 berubah2.. So, sy suggest direct consult :)

      Delete
  30. Hi kak nak jual barang dri lazada mcm mne ye

    ReplyDelete
  31. Nk daftar niaga @ berurusan dgn lazada online ni kna guna pc atau boleh jer guna fon?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Both boleh. Tapi lebih banyak features kalau guna PC.

      Delete
  32. Assalam.. Nak tnya, sy buat dropship. So mcmna dgn kos postage ye? Sbb sy order brg dr supplier dan dia poskan brg tu.. Tp lazada ade waybill mcm shopee ke? So sy kena tanggung kos postage juga kan? Sbb bila supplier poskan barang confirm dia caj postage. Sy blur ni. Baru berjinak dgn lazada. Sblm ni buat shopee je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam..

      Much better awak pegang stock.

      Tapi kalau buat dropship, makesure supplier senang nak deal. Contohnya, awak dpt order, hantar order kat HQ. Then, awak kena send email (Shipping label utk order tu) pada HQ (Tak perlu bayar kos pos sbb dah masuk dalam billing.. Utk hq letak depan parcel. so tak perlu tulis new consignment notes. Kalau guna consignment notes sendiri, kos pos kena bayar.

      Kalau awak tak bagi shipping label tu, then hq tulis atas consignment notes baru. Kira utk order tu ada 2 kali pos kena bayar. (1 hq bayar kos pos, 1 kos pos lazada tolak dari harga produk tu) so kat sini dah rugi.

      Delete
    2. Terima kasih sis.. Penerangan sangat membantu. Actually sy dah ade acc lazada. Alhamdulillah baru 2hari dh dpt 3order. Tp sy terpksa deactivate dulu brg jualan disebabkan 3PL xde. Dah email lazada dan minta 3PL jadi poslaju. Dah dpt respond mereka. Cuma sy masih xtau cane nk poskan brg coz kena print kertas order dan invoice. Tp penerangan cik mawar byk bantu sy. Next sy akn bincang ngn supplier. Hehe tq sudi membantu

      Delete
    3. Assalamualaikum. Saya juga baru dalam Lazada Seller. Saya pun baru 5 hari buka akaun sell di Lazada dan dah dapat 3 order. Saya masih blur dan bingung. Sbb sy ingatkan Lazada Sell sama seperti Shopee iaitu pack dan post barang sendiri. Tapi, saya dapat tahu bila saya nak klik button "Ready to Ship" saya xdapat kerana disitu naik statement "You don't have any 3PL assigned". Jadi saya mintak tolong untuk bantu saya. Bagaimana saya nak apply untuk 3PL assigned tu. Kalau bole saya nak 3PL assigned tu Poslaju. Sbb itu yang senang.

      Lagi satu saya nak tanya, bila kita dh assigned 3PL, mmg kita dapat klik pd button "Ready to Ship" ea? Dan bole print sume invoice dan shipping label?

      Mohon bantu saya ASAP. Terima kasih.

      Delete
    4. 3pl tu kena apply. Request dengan partner lazada.. :)

      Delete
  33. salam.maaf.saya nak tanya acc seller lazada memang tak boleh delete ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Manually tak boleh. Tapi cuba request dgn partner lazada. Contact thru email atau chat live..

      Delete
  34. Mcm mana nak apply courier kat Lazada? Bila dah apply baru dpt invoice no barang kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nope.. Dapat order, boleh terus masukkan invois no. Sy ada buat entry tukar courier servis.

      Delete
  35. Hai nak tanya. Selalu duit yang kita jual bila ya lazada masukkan dalam acc kita?

    ReplyDelete
  36. nak tanya part yg mntk no akaun company tu dia ada mntk bank code dn swift dan bank information semua tu.itu kena tnya branch bank ke?

    ReplyDelete
  37. Nak tanya kenapA x jumpa button sell on lazada

    ReplyDelete
  38. Blh tunjuk ajr mcm mne nk jd seller

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ikut langkah yg saya tunjukkan. Boleh baca tips dan panduan di http://www.mawarassufi.com/search/label/Lazada?&max-results=6 ..

      Kalau rasa ada soalan tak jumpa jawapannya. Boleh pm saya di FB Page : www.facebook.com/MawarAssufi yaa :)

      Delete
  39. Klu tersalah register lazada seller center mcm mana yer nak tukar blik ..sbb tersalah daftar yg business punyer bukan personal saya x de syarikatt pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Email pd Lazada minta tukar type of seller. Tapi biasanya, lazada bg trial pd ind seller sebulan sblum lazasa minta no detail ssm & no akaun bank syarikat..

      Delete
  40. hai..saya nak tanya..saya baru 1st dapat order..tapi kenapa bila saya nak klik invoice & ready to shipp xboleh klik ye..dia bagitahu (You don’t have any 3PL assigned, please contact Partner Support)..saya kurang faham..ke ada yg belum lengkap saya buat..??sebab saya email ke partner support belom dapat respon balas apa2 dari lazada..so barang customernya cam mana ye..??

    ReplyDelete
  41. salamualaikum. Saya juga baru dalam Lazada Seller. Saya pun baru 5 hari buka akaun sell di Lazada dan dah dapat 3 order. Saya masih blur dan bingung. Sbb sy ingatkan Lazada Sell sama seperti Shopee iaitu pack dan post barang sendiri. Tapi, saya dapat tahu bila saya nak klik button "Ready to Ship" saya xdapat kerana disitu naik statement "You don't have any 3PL assigned". Jadi saya mintak tolong untuk bantu saya. Bagaimana saya nak apply untuk 3PL assigned tu. Kalau bole saya nak 3PL assigned tu Poslaju. Sbb itu yang senang.

    Lagi satu saya nak tanya, bila kita dh assigned 3PL, mmg kita dapat klik pd button "Ready to Ship" ea? Dan bole print sume invoice dan shipping label?
    Whatspp saya sis : 0136195880
    Mohon bantu saya ASAP. Terima kasih.

    ReplyDelete
  42. salamualaikum. Saya juga baru dalam Lazada Seller. Saya pun baru 5 hari buka akaun sell di Lazada dan dah da
    pat 3 order. Saya masih blur dan bingung. Sbb sy ingatkan Lazada Sell sama seperti Shopee iaitu pack dan post barang sendiri. Tapi, saya dapat tahu bila saya nak klik button "Ready to Ship" saya xdapat kerana disitu naik statement "You don't have any 3PL assigned". Jadi saya mintak tolong untuk bantu saya. Bagaimana saya nak apply untuk 3PL assigned tu. Kalau bole saya nak 3PL assigned tu Poslaju. Sbb itu yang senang.

    Lagi satu saya nak tanya, bila kita dh assigned 3PL, mmg kita dapat klik pd button "Ready to Ship" ea? Dan bole print sume invoice dan shipping label?
    Whatspp saya sis : 0136195880
    Mohon bantu saya ASAP. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam.. Tahniah. tu sebab awak belum set pd poslaju or any courier service lagi. So, kena direct contact laz utk awak set kepada poslaju. dan baru boleh print dan hantar ke poslaju.

      Delete
  43. Hi sis nak tnye sy dh download NRIC dah provide my ssm number to see tempat nak download ssm tu.. sy agak kebinggugan ni.. pastu pos sis gdex to sy xdpt pun ape POS Gdex tu..xfaham sebenarnya ni..πŸ˜…..nak tukar mmg kena hantar email me sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi sis. Kurang faham soalannya. Boleh pm sy di page Mawar Assufi. Nanti sy reply situ mudah sikit. :)

      Delete
  44. Jenis product yang boleh jual..kalau jual makanan ..cth mcmkerepek ubi pedas .. Boleh ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh takde masalah. Kena masukkan detail semua kena betul lah ya.

      Delete
  45. Sori ada lagi soalan..berapa caj yang lazada kenakan ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends kategori produk tu. Boleh cek dalam lazada punya website setiap % tu.

      Delete
  46. Saya nak tanya saya baru saja daftar seller di lazada tapi saya takda ssm.. Mcm mana yaa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Lazada bagi 1 bulan trial utk meniaga. Kiranya dah sebulan kalau sales okay, daftar ssm dan buat current acc. then submit di lazada.

      Delete
    2. Kalau tak buat jugak ssm apa kan jadi yaa? Acc akn banned ke?

      Delete
    3. akaun akan ditutup. Tp kawan sy juga seller, laz bg dia tempoh lama juga sebelum daftar ssm. tak igt berapa lama tp lebih 2 bulan jugak lah.

      Delete
  47. Assalamualaikum? Nk tumpang bertanya klu Kita bru daftar sbg seller kt Lazada kn just pilih Sama Ada personal or biz.mcm sy pilih personal.sy msukkm smua yg dia nk.tp sy x fhm ttg promote code.promote code tu cmne ye? Pe yg Kita perlu masukkan dlm promote code tu? Please bg penjelasan.confius dh Ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Lazada bagi 1 bulan trial utk meniaga. Kiranya dah sebulan kalau sales okay, daftar ssm dan buat current acc. then submit di lazada. Abaikan promote code. Itu optional kan?

      Delete
  48. Assalamualaikum? Nk tumpang Tanya Lazada de minta promo code.promo code tu cmne ye? No Ic ke? Sy just klik kt bgian personal. Please bg pnjelasan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Lazada bagi 1 bulan trial utk meniaga. Kiranya dah sebulan kalau sales okay, daftar ssm dan buat current acc. then submit di lazada. Abaikan promote code. Itu optional kan?

      Delete
  49. Untuk pendaftaran sebagai seller lazada, apa kos yang perlu dikeluarkan Puan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pendaftaran FREE. Buat ssm dn current acc je bila dah buat sales di lazada. Lazada bg trial period 1 month.

      Delete
  50. Puan kalau barang fresh mcm sayur boleh ke di jual di Lazada ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barang basah tak boleh .. Kena try platform lain kalau utk barang basah. Sy lupa nama laman web tu lah . Sorry.

      Delete
  51. saya cuba upload produk..sy tak.berapa.faham.kena masukan SKU tu apa..pastu model..

    ReplyDelete
    Replies
    1. SKU tu coding produk sis. utk track item tu. Contoh ABA0030. Model letak je brand produk.

      Delete
  52. memang perlu register ssm ke walaupun pilih individual seller?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau niat nak berniaga sebulan je xperlulah dftar ssm. tp kalau ada intention nak stay lama, silalah daftar ssm dan current acc. sebab indvdual acc ni tahan at least sebulan je laz bg trial.

      Delete
  53. saya tengok kos pos murah aje. saya beli getah paip kos pos rm1.50 aje. camne boleh murah camtu?

    ReplyDelete
  54. Tak semua seller qualify dapat harga post murah centu. Rate biasa laz letak ialah RM5. kalau kurang dr tu biasanya seller skala besar.

    ReplyDelete

Orang berbudi Kita Berbahasa, Orang Member Kita Merasa <3
Terima kasih sudi singgah :)