Cara Mendaftar Sebagai Seller Di Lazada Malaysia - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Jul 30, 2017

Cara Mendaftar Sebagai Seller Di Lazada Malaysia

CARA MENDAFTAR SEBAGAI SELLER DI LAZADA MALAYSIA | Berita baik untuk korang yang berniaga dan nak tambahkan e-commerce untuk luaskan lagi market produk yang korang jual tu. Tak rugi pun kalau korang cuba sebab korang tak perlu keluarkan deposit atau apa-apa pembayaran kecuali yang belum ada SSM, kena pergi buat SSM. Kalau yang tak ada SSM, boleh buat pilihan individual seller masa mendaftar nanti.

As for me, at first aku pilih individual seller tapi tak pasti kenapa kena buat SSM juga, maybe aku tersilap buat pilihan kot haritu. Tapi, tak apalah, aku anggap ini satu turning point untuk aku lebih serius dalam berniaga. Then, aku pun mendaftar SSM terus dan aku buat akaun bank sekali untuk build trust from online customers.

Nak berniaga di Lazada cukup mudah. Korang dah ada produk untuk dijual? Produk sendiri? Atau produk orang lain? Tak kesahlah mana-mana pun, semua pun boleh. Kena pandai mark-up saja, sebab Lazada pun macam e-commerce lain. Ada caj dan komisyen juga yang dikenakan.



3 Langkah Mudah Untuk Mendaftar Sebagai Seller Di Lazada
1. Buka website Lazada Malaysia.
2. Klik Sell On Lazada di bahagian header website.
3. Klik Become A Seller.
4. Isikan maklumat diri maklumat syarikat (jika ada). Jika tiada masukkan ID untuk pengesahan individual seller.
5. Confirm semua detail yang dah diisi. Hantar permohonan.

Later korang akan dapat email di bawah beserta E-Contract yang korang kena isi dan submit dalam tempoh waktu yang terdekat. Dan kalau dah submit, dalam tempoh seminggu belum ada feedback, sila update dengan pihak Lazada sebab tempoh validity E-Contract tersebut hanya sah 2 minggu saja. Lepas 2 minggu korang kena submit lagi E-Contract dengan link yang baru which korang kena dapatkan link terbaru daripada pihak Lazada. Ini pengalaman sendiri, jenuh wei aku nak kena tunggu. Tapi sabar je walaupun 3 kali aku menggagau mana aku letak semua scanned data company aku tu dan 3 kali submission juga lah. Haha


 Once approved by Lazada

Oh ya, lepas dah aktif korang akan terima plastik bungkusan beserta plastik untuk consignment notes sebanyak 50 pcs secara PERCUMA. Tapi Lazada main bagi saja. At first aku dapat Skynet punya plastik. Mak aku punya dapat G-Dex. Terus dapat 2 order pertama, dan aku terpaksa travel ke Kepong selama 30 minit untuk menghantar hanya 2 bungkusan tersebut. Haha. Perabih minyak memang keje aku.

Bukan tak boleh tukar. Boleh. Aku kena submit report melalui email untuk tukar courier service dulu. Since rumah aku di Kota Damansara, courier service terdekat adalah PosLaju. Proses penukaran status courier service ambil masa 2 minggu. Takkanlah aku nak cancel 2 order tu hanya sebab sayang minyak 30 minit kan?

So, aku pun me-waze je ke sana. Sampai sesat-sesat. Kalau tak sesat-sesat tu, memang bukan aku namanya. Haha. So, lepas dapat email status courier service korang dah tukar Poslaju, baru boleh post di Poslaju tau.

 The view of the E-Contract. Haa, ini je lah mampu tunjuk.

Antara detail yang aku pernah tersilap isi dulu adalah :

LEGAL NAME should be your company name yang sah. Macam aku nama syarikat MAWAR ASSUFI EMPIRE. Jangan letak nama online shop pula. Contoh Loma Beauty House. Ini salah.

Maklumat lain yang diperlukan adalah yang biasa contohnya, maklumat SSM, pemilik, IC dan lagi satu samada bank statement or utility bill. Lupa dah sebab banyak silap so tak ingat mana yang betul padahal baru bulan April haritu. Kekekee.

Lepas korang punya online shop dah LIVE. Korang dah boleh mula upload gambar produk beserta diskaun kalau nak bagi harga diskaun lah. Biasa yang ada harga diskaun-diskaun ni senang duduk top level. Dan ramailah potential buyer akan nampak produk korang. Ini yang aku buat selama 3 bulan ni. Test market katakau. Haha

Then, korang boleh menanti dengan sabar email "Ping!" masuk dalam notification korang seperti di bawah :



Tipu lah kalau kata tak excited. Haaa gitew! Sebab kalau online promotion, kita buat kawkaw kita dapat, kalau tak buat tak dapat. Yang ni, kita letak je produk kita dan upload setiap minggu, update promotion, join kempen-kempen yang Lazada buat, lepastu duduk diam biar Lazada buat kerja. In Shaa Allah ada rezeki.

Aku sendiri honestly belum berkesempatan untuk join kempen-kempen yang Lazada anjurkan. Sebab perlukan waktu extra untuk faham terms and condition yang ditetapkan semua. Almaklumlah, kedai ni online dan offline aku sendiri yang uruskan. Bukan ada orang lain, so faham-faham sendirilah. Hihi

Kalau cakap soal fees, kos postage, kos return semua in Shaa Allah aku update entry lain tau untuk korang. Kalau nak tanya apa-apa, jangan segan silu bertanya. Malu sesat jalan tau. Hihi


LATEST UPDATE : 18 Oktober 2017 !

(A) Walaupun korang daftar sebagai individu, korang memang perlu ada maklumat seperti di bawah :

  1. Ada syarikat di Malaysia dan berdaftar dengan SSM
  2. Akaun bank syarikat (match dengan nama yang didaftarkan dengan SSM)
  3. Minimum 5 jenis produk yang berbeza
  4. Bukan produk palsu

(B) Tiada lagi e-contract yang perlu disubmit.
(C) Tiada PERCUMA Flyers dan plastik untuk pos order pelanggan lagi dah. Tapi, boleh beli di sini :




Maklumat lanjut mengenai pendaftaran : Klik LAZADA
Pertanyaan Di Lazada : Klik LAZADA 


Anything yang korang query sangat,
boleh terus hubungi Lazada Malaysia : 03-2725 2925

Nak tanya pendapat aku, boleh komen di bawah.
Aku akan jawab sepantas mungkin :) In Shaa Allah.


Baca artikel : 

40 comments:

  1. Tahniah...semoga success ye kin...

    ReplyDelete
  2. Bagusnya tips ni. Manalah tau tetiba nak menjual Di lazada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh jadikan panduan jugak utk meniaga di Lazada.

      Delete
  3. Tq atas infonya..bagus juga ni manalah tau tetiba berniat nak jadi seller kat lazada pulak

    ReplyDelete
  4. Salam, nk try jugak la jadi seller di lazada tp bila daftar knp mintak detail company? nk niaga kecik2 jer... xda company pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak dah pilih individu atau company? Biasa individu depa minta IC, bil utitili dan alamat mcm biasa je. Cuba try double confirm dengan pihak Lazada. Saya biasa call je depa. Senang, cepat faham sebab dia terangkan step dia.

      LAZADA : 03-2725 2925

      Delete
  5. salam..kenapa mereka mintak detail company address n warehouse ?sy xde company n x mndaftar ssm pn..so mcm ane sy nk buat?cara nye mcm ane..sy dh pilih individu

    ReplyDelete
  6. Salam.. Sy pn duk stuck dkt registration lg ni. Nk call call center tp skrg weekend plk..esok plk public holiday.. nk tanya.. Gst letter tu apa ye.. Ssm tu semua sy dh ada tp sy xthu apa benda gst letter Dan mcmna nak dapatkannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. GST letter tu abaikan je. takperlu submit apa-apa. Sy dulu pun just submit benda basic je. letter2 yg rumit2 tu abaikan jee. :)

      Delete
    2. Ok terima kasih

      Delete
  7. Pasal kena letak link url masa nak upload produk tu macamana ye.. Tak faham la dia nk apa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy kurang faham link url ni. Url macam mana tu ya?

      Awak boleh email pd sy (ikinassufi@gmail.com) screenshot tu kalau nak sy tlg tengokkan.

      Delete
  8. mencabar juga tapi benda mula2 memang rasa susah.. nanti2 ok la.. InsyaAllah.. ;)

    ...

    ReplyDelete
  9. Nak tanya juga. Parcel tu kita as seller kena pos sendiri kan?
    Cumanya nnti lazada wajibkan kita untuk letak logo dia ka mcm mn dekat parcel tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Kita pos sendiri sebab stok dekat kita. Takperlu logo apa semua. Just print shipping label je utk order tu then letak kat depan parcel as consignment notes :)

      Delete
  10. salam awak, kita pergi post sendiri ye ? dan pembayarn pos dari kita sendiri ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Ya kita pos sendiri. kalau nak lazada yang pos, kita kena bayar certain fees kat diorang utk manage stok kita dari warehouse dorang. Pembayaran inc dalam harga produk dah. so masa post kat poslaju @ skynet tu just pass thru counter je. Nanti dorang akan bill pd Lazada.

      Delete
  11. Kalau maybank buka acc company brapa kene bayar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak boleh refer sini : http://www.mawarassufi.com/2018/01/kos-buka-akaun-semasa-untuk-syarikat.html

      Delete
  12. macam mana nak beli plastik bungkusan ye utk skynet

    ReplyDelete
  13. Assalam..kalau acc bank personal memang tk boleh ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. Boleh, Lazada bagi 1 bulan trial utk guna personal bank acc. Then, awak kena submit syarikat punya current acc. Tapi, kenalan sy yg juga seller lazada, dah 2 bulan juga juga personal bank a/c hihi. Selamat je smpai harini. Tapi esok lusa taktau la selamat lagi ke tak yaa.

      Delete
  14. brape fee yg diorang kenekan? fee tu per month ke per item ke macam mana??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk jadi seller Lazada tak perlu bayar apa-apa fees. Nanti bila dah ada order pertama, baru mula lazada tolak komisen. Komisen berdasarkan harga per item tu..

      Boleh baca komisen yg diambil kat sini tau :)
      http://www.mawarassufi.com/2018/03/komisen-yang-diambil-oleh-lazada.html

      Delete
  15. Tq share...buat masa ni sy join shoppe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, mana-mana pun boleh. Nak luaskan marketing boleh try Lazaaada ang 11street :)

      Delete
  16. nak tanyaa. kalau postage tu wajib guna flyers lazada ke? atau boleh je guna poslaju punya mcm tu. kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh taklah.. Boleh je pakai flyers poslaju atau lain2. Tak semestinya lazada aje.

      Delete
  17. nk tanyaaa, wajib ke kene guna flyer lazada untuk postage? atau boleh je guna flyers poslaju?

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh taklah.. Boleh je pakai flyers poslaju atau lain2. Tak semestinya lazada aje.

      Delete
  18. Salam sis, kat mana kita nak refer untuk letak sku produk. Sorry br2 nak blajar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam. SKU tu kita create sendiri.. Coding produk ut reference kita sndri.

      Delete
  19. assalamualaikum nica sharing..cuma nak tnya..if xde register ssm..cmne ye?mmg perlu k untuk dftar ssm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. WA'alaikumussalam :) Dibolehkan sis. Trial 1 month Lazada bagi sebelum kena submit SSM :) ini yg Laz maklumkan pd saya

      Delete
  20. Salam, nak tanya. Kiranya harga yg perlu kita display di lazada tu kena include hrga postage dan comission yg lazada akan amik ke mcmana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam masukkan harga postage je.. komisen lazada akan tolak dari harga jualan. Biasanya tak banyak snagat bergantung pada % kategori produk.

      Delete

Terima kasih sudi singgah blog Mawar Assufi. Sudi-sudilah tinggalkan satu dua komen. Yang baik datangnya dari Allah, yang kurang datangnya dari diri sendiri (^^,)