SEMESTER 6 PELAJAR SEPARUH MASA UITM - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Feb 19, 2017

SEMESTER 6 PELAJAR SEPARUH MASA UITM

Assalamualaikum. Hye guys!

Semalam result semester 5 keluar. Alhamdulillah. Everything goes well. Walaupun tak seperti yang aku harapkan, but still bersyukur. Sebab so far belum pernah lagi dalam kamus hidup aku, repeat paper. This is what i am really afraid to be happen. Repeat paper. Sebolehnya aku cuma fikir, jangan lah bagi fail. At least lulus pun dah bersyukur 44 hari 44 malam. Hehe


Kalau ada antara korang yang rasa,


"Rilex lah. Kalau failed pun, repeat je lah. Bukan mati pun."

Yes, of course I know. Lama sangat dah tahu fakta tu. Aku tak adalah tak sanggup terima kenyataan. Bagi aku, okay jee. Sebabnya untuk kita rasa pahit manisnya kehidupan ni, inilah yang aku kena hadapi.


Tapi aku bersyukur sangat. Alhamdulillah. Zaman diploma dulu aku memang gila 'A' and kalau boleh every semester aku nak A saja. Honest. Lagi best A+. Nampak tk nampak tamak kat situ. Haha. And alhamdulillah Allah bagi aku merasa semua kegembiraan tu. Wah! Memang aku rasa ni zaman kegemilangan aku la. Gitew.


And time flies. Day by day. Week by week. Month by month. Year by year. Now aku pun dah pernah kerja dan ada kerjaya sendiri sekarang walaupun ini bukan kerjaya tetap aku lagi. Pejam celik pejam celik, aku dah kerja hampir 2 tahun.




  • 2011 - 2014 | Diploma In Accountancy
  • 2014 | Mula kerja hampir 1 tahun 6 bulan
  • 2014 - Present | Mula study dalam Bachelor In Accountancy dan masih belajar lagi sampai sekarang
  • 2017 | Dah pernah ada experience dalam 3 different industry


Selalu orang akan kata aku tak akan kekal sebab jumping kerja terlalu kerap. Terpulang pada pendapat masing-masing untuk judge my experience. Tapi, bagi aku. As long as I know my own reason dan bekas majikan aku boleh terima walaupun at first sedih lah sebab terpaksa lost pekerja yang rajin, berdedikasi dan berwibawa macam aku. Haaa, gitew. Haha



Kita masing-masing ada hak untuk berbuat sesuatu perkara dalam hidup ni. As long as kita berfikir secara rasional dan kita buat untuk maslahat semua. It's okay! Teruskan. You are yourself! Yes. Come on! Move on!



Actually aku macam tak percaya sangat sebab dah hampir 3 tahun aku study akaun di UiTM dalam mode part time. Seriously! And now subjek yang tinggal untuk aku daftar adalah 8 subjek lagi. Masa mula-mula belajar, kemain tau ambil 4-5 subjek. So far subjek paling banyak aku ambil adalah 5 kot. Aku rasa tu yang paling heavy lah. Dan masa tu result pun makin lama makin merudum. Hahaa. 


- Honestly, 2 tahun terawal tu memang aku sangat lifeless -
Tidur tak cukup, makan tak kenyang, hidup terasa diperjudikan sangat. Yes, truly. This is my experience. Masa tu memang tamak. Sebab rasa macam aku ni power gila lah boleh bawak banyak macam tu dalam keadaan company pertama aku kerja dulu. Dengan closing semua. Jujur, aku tak ada hala tuju. Masa tu dalam fikiran aku, nak let it go .. Let it go. Tapi, syukur. Sebab aku ada mak yang sentiasa support aku. Even sekecil-kecil hal, dia ada. Sobss 😭



And time by time, result drop sampailah sem 4. Baru aku sedar apa makna planning. Baru jumpa jalan kebenaran, orang kata. Haha. Tu yang sekarang slow down sikit ambil paper tu. Tak heavy sangat. Dalam 3 subjek se-sem. Aku sedar aku bukanlah bijak mana, cuma mengharapkan ihsan dari Dia untuk bantu. Rezeki. So, now. Alhamdulillah. Another 3 semesters to go! You can do it Kin! Korang doakan aku tau supaya sampai ke penghujungnya walaupun lambat satu sem. Bukan drop tapi drag subject sebab tak mampu bawak banyak dah. Hihi.



Nanti aku sambung lagi pengalaman aku study part time ni okay. See you! 💘


Nak sambung update story kat blog bisnes ni. Banyak tips nak share kat korang. Jemput singgah yaa.l


7 comments:

  1. Kak Sue doakan semoga terus succes ya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak sue. Gigih lagi ni nak habiskan lagi setahun setengah ni. hehe

      Delete
  2. failed? repeat paper?

    memang pahit...tapi boleh beri motivasi untuk lebih berusaha lagi...

    singgah dari arzmoha.com

    ReplyDelete
  3. goodluck kin sayang! jangan putus asa kay ;) yang penting, kin tahu apa kin nak buat dalam hidup kin dan istiqamah. alhamdulillah, ada support dari mak kin. penting tu, restu dan doa dari mak kita kan :) chaiyokkk kin!

    kc tag awak kat sini http://www.sayidahnapisah.com/2017/04/pencarian-bloglist-cikjaja-bagi-apr-dan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you awak! yaa betul! Kita kena ada matlamat kan, apa yg kita nak dalam hidup. baru ada hala tuju yg betul! :)

      Delete
  4. Boleh tak drag subjek dari sem 2 ke sem 1

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tapi better diskus dengan Ketua Koordinator kursus kita dulu. Ask opinion dia dan suggestion dia :)

      Delete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,