5 TIPS RESUME KERJA YANG BAIK DAN RINGKAS - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Apr 26, 2016

5 TIPS RESUME KERJA YANG BAIK DAN RINGKAS

Bismillahirrahmanirrahim.

Rumit kan rasanya bila tiap kali nak sediakan resume untuk mohon kerja tetapi itu tak kena, ini tak kena, serba serbi tak sempurna.

Mana ada manusia sempurna, is it?

Let me share some useful tips yang boleh anda guna untuk mohon kerja. Resume ni Kin dah guna pakai since last year. Lepas habis semester yang ada subjek Interview Skill. Haaa, giteww :D So, perbaiki dan semakin improve lah dari segi ayat dan juga bentuk susunan juga nak bagi nampak sedikit professional dan nak impress potential employer kita tu. Nak cakapnya kita nak lah kerja tu. hihi





1. COVER LETTER @ APPLICATION LETTER

  • Betapa pentingnya Cover Letter ni sebab Kin anggap ini sebagai Surat Ringkasan lah. Nak inform mereka yang kita ni siapa, dari mana, datang kenapa, mohon kerja sebagai apa dan sekian-sekian. Nak tunjuknya yang kita ni serius dengan permohonan kerja ini. Paling penting baru nampak professional. Biasa orang panggil surat mukadimah. Sample sila google ya dear.

2. MENTION NAMA JAWATAN YANG DIPOHON
  • Kenapa ini penting? Supaya mereka lebih clear dan dapat terus fokuskan kita di jabatan yang berkaitan. Kemungkinan juga ada beberapa jawatan kosong yang kebetulan syarat kedua-dua kerja yang diperlukan sangat match dengan qualification kita. Bila kita tak tulis jawatan yang kita nak. Mereka randomly letak kita di jabatan lain-lain. Maka, at the end kita terlepas position yang kita demand sangat tu.

3. LETAK GAMBAR PROFESSIONAL
  • Gambar professional macamana? Ia adalah gambar dari atas kepala sehingga dada. Yang gambar sampai tali pinggang, sampai ke siku tu tidak professional. Majikan nak gambar pasport tau bukan gambar raya ke gambar selpie muah ciked muah ciked yaa.

4. PADAT, RINGKAS & MUDAH DIFAHAMI
  • Set in mind yang company kita mohon kerja ni sibuk 24 jam. Jadi, mohon jangan expect mereka akan belek resume dan sijil-sijil anda dan hadam satu-satu. Nak-nak pula bila candidate yang datang interview sama waktu dengan anda tu adalah dalam lebih kurang 48 Orang. Sikit je tu. So, anda nak expect resume anda akan dilihat 100% oleh mereka? Anda rasa?

5. IKUT FORMAT STANDARD
  • Pentingnya kita follow format resume yang standard. Gunakan font jenis Tahoma, Arial dan Times New Roman, Verdana atau Calibri yang bersaiz 10-12. Jangan lupa untuk Justify kan resume supaya nampak lebih kemas dan teratur dan juga mudah untuk difahami bila dibaca sekali lalu.

All the best yaw ! Semoga bermanfaat :)



Baca juga artikel :

1 comment:

  1. Good Info! thanks sharing

    www.bondezaidalifah.com

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,