RAHSIA SOLAT - Hikmah Balik kejadian - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Nov 6, 2015

RAHSIA SOLAT - Hikmah Balik kejadian

Bismillahirrahmanirrahim.




Sharing RAHSIA SOLAT .





1- NIAT : Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia & akhirat.

2- BERDIRI BETUL : Ketika mati dapat meluaskan tempat kita di alam kubur.

3- TAKBIRATUL IHRAM : Sebagai pelita yang menerangi kita di alam kubur.

4- AL-FATIHAH : Sebagai pakaian yang indah-indah di alam kubur.

5- RUKUK : Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6- IKTIDAL: Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di alam kubur.

7- SUJUD : Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8- DUDUK ANTARA DUA SUJUD : Akan menaung panji-panji nabi kita di alam kubur.

9- DUDUK ANTARA DUA SUJUD (AKHIR) : Menjadi kenderaan ketika dipadang Mahsyar.

10- TAHIYAT AKHIR : Penjawab soalan yang dikemukakan oleh Munkar & Nakir di alam kubur.

11- SELAWAT NABI: Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12- SALAM : Memelihara kita di alam kubur.

13- TERTIB : Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T. InsyaALLAH ..



Setiap ciptaan Allah pasti bersebab dan rukun solat juga adalah antara rahsia yang Allah ciptakan . Ia membawa kepada kemaslahatan hambaNya. InsyaALLAH ..



Tak lama lagi blog ni akan direnovate supaya lebih memberi information kepada umum. So, sekarang tengah dalam proses nak mendelete semua post yang useless. Eceeyhhh, baru sedor diri orang kata . Hihii

Jumpe Disember depan yaa ^^,

| Qawiy Ya Qalbi |

7 comments:

  1. assalamualaikum.. maaf.. saya baru nampak komen saudari kat sini..>>> http://nurriffah-islam.blogspot.my/2015/10/himpunan-doa-harian-2-amalan-sehari-hari.html

    pasal mau ada blog macam saya... saya boleh tolong...

    ReplyDelete
  2. http://nurriffah-islam.blogspot.my/2015/10/himpunan-doa-harian-2-amalan-sehari-hari.html

    apa yg kamu mau tanya pasal blog.. bagi tau lah saya..

    ReplyDelete
  3. @Puan Wawa

    Sama sama Puan.. hehe. Semoga dpt memberi manfaat :)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,