LITTLE TRAVELLER #1 GUNUNG DATUK, REMBAU NEGERI SEMBILAN

Assalamualaikum ..


Haii ! Seminggu tinggalkan blog . Sepi ! Sobss .. okay, kali ni tak nak jiwang-jiwang boleh ? Special entry for this time is about my first experience joining a leadership camp . Noted! Not as a participant tapi sebagai fasilitator . Kalau join sebagai peserta tu selalu sangat dah .



Then, tanya lah aku macamana aku boleh terjebak dalam kancah tu ? 



Aiyaa .. Sebenarnya bestfriend dalam Group NP aku ajak . Nak-nak pulak aku tengah cuti, sementara still ada lebih kurang 2 to 3 weeks more . So, why not kan? Aku pun boring stay kat rumah without doing nothing right? So, ni kira orang kata tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tak siapa tahu . ala, lebih kurang gitu lah .



Actually, aku pun surprise jugak bila mak bapak aku kasi pergi . selalu sebelum ni puas pujuk nangeh-nangeh rayu-rayu gojeng-gojeng sampai letih, merajuk mogok taknak makan, hentak hentak kaki konon protes leteww . Biasalah kanak-kanak ketandusan kasih sayang . HAHAA! Jawapan yang sama aku bagi kat kawan aku . Sedangkan outing dekat-dekat pun susahnya yaa ampunn .. Ni kan pulak nak join camp kat Negeri Sembilan . Kau ingat senang nak lepas ?



Dengan berbekalkan bismillah yang beribu beriban aku pun attack mak bapak aku slow-slow . Baru tanya ni . Baru bukak mulut ni . Baru nak 'aaa..' Terus bapak aku dengan konpidennya bagi izin . pheewww ! tak perlu susah-susah susun ayat . *nipu sangatt . kalau awal-awal tahu tak perlu kot buat skrip balik tabir weh . HEEE ~



Then on that day . Serius aku cakap eksaited telebih sikit lah . sikit je okay tak banyak pun . Fit lah, kata siap kul 12 . then dan siap .. tak sampai . siap kul 3 . then da siap .. pun tak sampai . siap kul 5 . then da siap .. ni serius aku cakap kalau dia tak datang jugak kul 4 tu . Aku punggah balik barang aku simpan dalam luggage nak balik kampus da.



Aku tak main-main kot . ahhaha .



Then, perasaannya kat sana . omaiGod! omaiGod! omaiGod! Seronoknya . Perasaan yang Allah je tahu . Entahlah tak tahu nak describe macamana . Just imagine , first time pun dikurniakan pengalaman yang mencabar and enjoy macam tu. Yes ! Enjoy tu paling penting .



Wait .. Ni barisan fasilitator yang pheuwww . Marvellos ! Haha :D



Finaz - Nurul - Ikin - Amin - Ain - Abg Mie - Masterchief Kami - Abg Wan - Yana - Nina - Fathul - Fitri  ( Boss - En. Anip )



Bagi aku lah kan .. Diorang memang sempoi and entahlah ! Serius sengal yang sakan . HAHAA . Aku pun dah termasuk angin dengan diorang . Benda tak lawak , tengok muka abg wan pun dah tegelak :D haihh serabot !






Bak kata Fit, masa camp dia lain . Aku dah expect pun dia memang akan lain . So, no wonder lah budak-budak suka dengan ABG FITRI . hee~ Well, Yana pulak .. Dia pun baik, senang 'masuk', comel, attractive .. Tang mana attractive tu, hang pikiaq sendiri . Finaz ? well, dia kawan sekolah . Dia pun senang masuk tapi masa camp dia tak banyak cakap sebab tak ada suara . Kesian awak Finaz .. Takpe, next time pastikan suara ada ya . Nina ! Yes, yang ni sorang lagi . Memang fasi yang cute aku rasa . Comel dia senyum . Baby face betul . Teringat dekat budak tadika yang aku ajar dulu . Muka seiras sangat .. Err, Nina ada adik kecik tak ? -_- Siapa lagi ? Ain? Takpe, aku dah kenal dia . Dia okay je . Baik . Tapi dia selalu ada je kat aku . Tiba-tiba rasa macam ibu kepada seorang anak yang hilang je . ehhee . Hmm , Nurul pun lebih kurang macam Ain . Dia senyap je masa awal kenal . Tapi, lama tu rupanya dia memang suka bercerita . Errr, memang orang yang senyap-senyap ni suka bercerita ehh sebenarnya? Hahaa .



Fathul and Amin ? Diorang pun sporting . Kesian kat Fathul masa drive balik KD . Dia tunggu kitorang solat sampai tertidur . AHHAHA . Fathul - Sorry . Kitorang memang nak bagi kau rehat . Tapi, tak tahu pulak Finaz tak inform kau awal . heh . Bahaya doe kau drive ngantuk-ngantuk . Kau bawak 4 nyawa weh .. Aku belum bagi cucu kat mak bapak aku lagi . BHAHAHAAA ! Abang Wan pulak ? Yang ni tak payah lah cerita . Semua tahu . Ada je yang nak membahannya . haihh tak faham aku ! :D Alaa, tak ada gambar en anip ! Abg Mie nak cerita ke ? Tak payah lah . Saham tinggi dah tu . Abg Mie nak tau? Ade sorang tu kan .. Ade fasi tu kan ..  Ehem-ehem kat abang . Habis lah abang ~~ Awuwuwuu . Muay Thai doe , dulu masa aku baru masuk UiTM aku cari club Muay Thai . Malangnya tak ada . Aku dah habis 4 semester baru diwujudkan .



Haaa, kau nampak tak permainannya tu ?



Then, eh ada lagi satu . Fasi lama . Aku ingat ni boss masa awal-awal dia datang walhal .... Ini Abg Khairul mata bolatt . Comel . Diorang panggil Mawi ! Eh, ada Ikin haruslah lah ada mawi . ada yana haruslah ada pierre andre . Tapi, mana pierre ? -_-' Ain kata dia macam something sikit . Something what ?! =O



Penatlah membebel . Biarkan gambar menterjemahkan segala isi cerita yang tersisip di dalamnya . HAH ! Choii ayat bajet skema .





How's feeling ? Hiking dah beberapa kali dah . Tapi, tak pernah-pernah sampai puncak . Asek-asek bila naik, cikgu cakap tak boleh naik puncak bahaya . Lecturer tak bagi cakap tak selamat . Then, selamat walafiat je mat saleh tu panjat . Siap turun sambil say hai hai bai bai lagi . How dare u mat salleh ! i kick u nanti Hiking di Gunung Datuk pertama kali . So, kali ni biar lah fit nak marah ke apa, aku tak peduli . Finally, aku pun sampai puncak walaupun bukan yang paling atas. ho yeahh ! Hebatnya kebesaran Allah kalau dapat tengok dari atas . Rasa macam nak stay atas tu je . Nak buat rumah pondok atas tu . Boleh? So suwit  :D.. Tapi, gilaa kau ? Sejuk sampai tulang Cik Som kau tau .


Nak rasa perasaannya? Silalah daki sendiri . Aku pun taktau kenapa aku naik tak stop-stop langsung . Padahal dah berapa budak tegur, 'akak tak penat lagi ke?' 'akak ni robot ke?' haha . Aku stop la jugak tanya keadaan budak-budak tu . Kesian . kecik-kecik dah pancit . HAH ! Choii sangat ayat tu . Kemain kembang punggung . okay, kebas !






Ni barisan cikgu SMK Cyberjaya yang iring students ni ke Gunung Datuk . Kalau tak salah yang tudung biru (Pn. Khairunnisa Mohamad - kaunselor) and yang dua dari kiri yang datang sekali tu . Yang murah dengan senyuman tu (Pn. Zawiyah - guru disiplin) kalau tak salah lah sebab ada jumpa dia masa nak setelkan bab skrip . oh ya, this time aku tak ingat kali ke berapa jadi MC . Tapi, berapa kali aku cakap kat yana yang aku cuma boleh conduct MC untuk formal je . Informal seriously tak confident . And nasib baik yana faham ..

Lagi satu cabaran bila jadi MC tanpa speaker . Pengajran kat sini - sentiasalah bersederhana dengan apa yang ada . Kita dalam hutan bukan kat hotel seploh bintang . So, di sini aku menyusun kedoploh-doploh jari aku untuk mintak maaf dengan pihak consultant (MHTWO SOLUTION) kalau aku jadi MC yang tak hape-hape that time . HAHAA . Laka-laka pulak bila ingat balik . Dah biasa suara slow sebab pakai mic then terpaksa dalam rela jadi MC tanpa mic . Memang suara aku kuat macam gajah panggil kawan-kawan dia kan . oyeah ! Memang suara aku 'kuat' sangatttt . Sampai boleh gegarkan Gunung Datuk tu kan . Choiii lagi . ahahahaa :D



Student SMK Cyberjaya yang sangat sporting and kiut ..



Tiba-tiba teringat masa jadi sentry untuk hari pertama diorang . First shift kalau tak silap masa tu pukul 2 pagi kot .. Aku dah lah tak tau nak buat apa . Ditambah dengan Ain yang garu kepala nak buat apa ni . Budak-budak perempuan tu pun sembang sesama sendiri . Dalam hati aku ni macam 'apa aku nak buat ni . Aku nak berbual-bual dengan budak-budak ni . Masa panjang lagi kottt. Sakai, takkan tercongok sini macam tunggul . Choii, tunggul pun tak macam sakai doe.'



Tiba-tiba nampak ada satu group student USIM lalu nak pergi belakang khemah budak-budak ni . 'Aihh, apa diorang buat kat situ?' Ain kata dia nampak macam ada budak perempuan yang ajak budak tu pergi situ . Tak sedap dah hati aku . Tu yang turun jumpa Abg Mie . Last-last dia buat round table pulak dia . Dah nak kena duduk situ jugak . Siapa la pulak yang nak handle qiamullail pagi-pagi buta ni . Ain ? Memang tak la kan . Senyap je dari awal . Nak tak nak aku kuatkan hati jugak . 'okay, jom adik adik . kita main sep sep tom tom nak ? Main teng teng ke ?' 'aishh, serabot la akak ni .' cepuk nak ?



Rasa macam kat camp aku tak banyak cakap lah . Rasa macam banyak betul aku simpan kat perot . Aiyaaa, tak seronok la weh . Susah betol nak adapt kat sini . Tapi, takpe . Aku belaja ! Aku boleh ! Then, kat sini lah aku kenal dengan diorang . Sembang sikit-sikit . Tanya-tanya diorang . Lepas jugak perasaan serba salah aku sebab denda diorang . Aku rasa macam tak kena lagi jadi fasi ni sebab ada rasa bersalah bila dah kenakan diorang, denda diorang . Macam dah buat jahat teruk sangat je kan walhal .... HAHA . Lepas tu Abg Mie sengih-sengih . Choii lah, terbantut nak bagi tazkirah pagi . HAHAA . Ada la sorang dua budak luahkan rasa tak puas hati diorang then aku pun dah mintak maaf bagi pihak fasi-fasi yang diorang tak puas hati tu. Antara yang diluahkan "ARAHAN YANG DITERIMA KURANG JELAS .." So, tang mana tak jelas tu .. hmmmm -_-'




Satu je harapan aku .. Yang buruk, tak elok, negatif .. Silalah tinggalkan kat Gunung Datuk . Yang baik dan positif je kita bawak balik . Sebab apa ? Sebab


KITA DATANG DENGAN HARAPAN,
KITA PULANG DENGAN KEJAYAAN .


Semoga budak-budak tu dapat input yang baik dan gunakan ia sebaiknya untuk diaplikasikan semasa sekolah nanti .



Siap ada yang cakap 'Rindu nak borak dengan akak pukul 2 pagi haritu .' aku pun ternganga. Bila masa lah pulak aku ada masa nak borak-borak dengan diorang . err ? Bila dia cakap tang aku mintak maaf tu baru ingat . 'oh, yang akak bebel-bebel panjang , macam masuk telinga kanan keluar telinga kiri tu ?' HAHAA . oh, tu borak ya namanya ? hee ~



Tak apa .. Akak ajar, awak belajar .. Ingat ! BILA KITA JADI PEMIMPIN, KITA BUKAN SETAKAT MEMIMPIN TAPI KITA KENA RELA UNTUK DIPIMPIN JUGA ..



Begitulah alkisahnya .. Dahlah diary pun dah tulis sampai 5 pages, kat sini pun nak bebel jugak . Sakai !



Okay lah .. Assalamualaikum dan Wallahu'alam . Semoga jumpa lagi sayang semuanya . Doa akak sentiasa mengiringi awak semua .



Jom makan ubat . Dah bertahun tak demam macam ni rasanya . ceh ! bertahun terus tau . haha :D


LITTLE TRAVELLER #1 GUNUNG DATUK, REMBAU NEGERI SEMBILAN LITTLE TRAVELLER #1 GUNUNG DATUK, REMBAU NEGERI SEMBILAN Reviewed by Unknown on May 29, 2013 Rating: 5

1 comment:

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,

Mawar Assufi © 2009 - 2017. Powered by Blogger.