Follow Us @soratemplates

Dec 3, 2011

Derma Darah Menggemukkan ? Sape nak derma darah ? Jom !

Assalamualaikum ..
Malam ni opss.. pagi ni tengah pulun nak siapkan assignment MGT. pasal economy bagai lah. tu la dulu-dulu mase sekolah taknak amek ekonomi. eksen ! kan dah meracau taktau nak belajar camne. naseb lah kann .

Naseb ade roomate yang kepale burung hantu jugak . online malam-malam, bantai habes-habesan nak siapkan assignment ni eventhough due date 10 days more. rajinkan kami .. **sile berbangga. layan hindustan song dengan ayu, aini & muni .

Sambil perah otak lepas sebulan dikepam lame berkarat takde input masuk dalam otak. sekarang nak bagitau kat anda-anda yang still ragu-ragu dan sangsi beserta was-was plus curiga-curigi bile nak donate blood anda.


"sakit tak kene cucuk jarum?"
"jarum tu besar lah.."
"nanti tangan sakitlah.. =,="
"taknak lah ! nanti i gemuk .. >_< "

haha. gosip mane yang cakap kalo derma darah tu menggemukkan ? sebenarnye kalau derma darah ni lagi dapat buat badan korang makin sihat .. korang tak rase happy ke dapat derma darah? dapat tolong orang kan. paling koman korang just fikir la kot-kot bestfren korang eksiden, perlukan darah banyak, rase-rase darah kat hospital dijamin cukup and bersih ke untuk kawan korang tu ke?

Tak kesah lah korang darah jenis A, B, AB or O ke. yang sure kalo korang ikhlas nak donate, jenis darah tu tak payah kisah sangat. yang pasti korang akan rase lega lepas donate darah korang after buat pemeriksaan kesihatan dulu dengan sebaiknye. korang kene buat ujian saringan dulu before derma darah demi mengelakkan sebarang jangkitan yang tak diingini seperti virus hepatitis B, C, HIV, siflis dan malaria.


Kebanyakan manusia zaman sekarang kurang menderma darah sebab bagi diorang darah yang dah didermakan tu dapat bertahan lama. Tapi, pada hakikatnye jangka hayat darah merah hanya dapat digunakandalam tempoh 42 hari sahaja tetapi platelet hanye boleh bertahan dalam 5 hari je. sangat sekejap kan ?

For ur info, darah-darah yang korang dermakan tu bukan setakat digunakan untuk mangse eksiden but untuk pesakit-pesakit kronik yang memerlukan pemindahan darah seperti talasemia, kanser, buah pinggang, leukimia dan kes-kes pembedahan.

Pasal gosip gemuk tu, tak masuk dalam list kesan-kesan derma darah kayy . =,=. jangan sebab ko takut derma darah, suke-suke hati ko je nak buat statement yang takde pucuk pangkalnye. kalo pasal ko takut jarum cakap je. nurse tak ngapp kepale ko tu haihh ! Masalahnye sekarang, kes gemuk tu bukanlah disebabkan oleh derma darah tapi berkemungkinan besar disebabkan faktor genetik, emosi, pemakanan atau kurangnye pemakanan seseorang itu. 

Asal korang tau, derma darah ni dapat :
** mengawal kandugan zat besi dalam badan yang berlebihan
** mengurangkan risiko penyakit jantung
** merangsang pertumbuhan sel-sel darah baru
Pena Comel N.N : Korang donate, sel-sel darah korang akan diganti dengan sel darah merah yang baru. Korang takkan kekurangan darah lah .. trust me ! ^_^

3 comments:

  1. bancik : bagus lah .. selalu2 kan lah pegi sumbangkan drh kat tbung drh negara .. hehehe

    ReplyDelete
  2. sebenarnya...lepas menderma darah,kita akan rasa lapar.so,mungkin,ada yang badannya mudah naik,bila lapar,makan lebih sikit,badan pun naik.emmm...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,