, , , , , ,

PINJAMAN versus PENAJAAN ? Mana Satu?

November 07, 2011


Selamat Petang awok-awok semue ! Hari ni totally duk godek2 website PTPTN, JPA, TNB, Petronas plusplus MARA and othersPinjaman atau Penajaan alias BIASISWA. o yeah ! mane satu? pilihan anda?


Sure scholarship rite? kite nak yang mudah bukan yang susah kan. kalo nn pun, memey pilih scholarship tapi nampak gayanye cume dapat scholarship mase sekolah dulu lah. Seumur hidup cume sekali je merase dapat biasiswa yakni mase form 3, 4 & 5.

So, sekarang dah jadi perkara biase bagi student untuk terus dapatkan biasiswa daripada buat pinjaman. Masing-masing berebut nak scholarship. hadoi ! =,=. Ade pulak classmate nn sanggup buat pinjaman biasa dengan bank macam pinjam duit nak beli rumah semata-mata taknak amik PTPTN. sebab ape? bunga die tinggi lah pulak ! haha..

~.. BEZA DUA TERM NI..~

1- Student yang dapat TAJAAN dalam bentuk BIASISWA ni memang dikehendaki untuk berkhidmat dengan kerajaan untun satu tempoh yang dah dipersetujui. Mereka boleh dilepaskan dari ikatan kontrak tersebut sekiranya kerajaan tidak dapat menyediakan kerja dalam tempoh 12 bulan selepas pelajar melaporkan diri di JPA atau mereka membayar ganti rugi kepada kerajaan mengikut jumlah yang telah ditetapkan dalam perjanjian.

2- Student yang terima PINJAMAN pulak dikehendaki membayar balik jumlah pinjaman sebenar selepas menamatkan pengajian. Bayaran boleh dibuat secara ansurans. Pinjaman ini tidak dikenakan sebarang faedah. tapi, ade certain pinjaman tu kenakan faedah jugak. so, kena pandai-pandai lah pilih pinjaman ape yang bagus.


Pena Comel N.N : Kalo nak scholarship, study elok2 dapat result bagus. ok dah tu ! boleh continue .. kalo pinjaman pulak, study elok2 result gempak ! automatic korang punye pinjaman akan jadi scholarship. untung-untung tak payah bayar balik pinjaman korang yang lepas-lepas tu. haha ! untung kannnn ! >_<

You Might Also Like

0 comments

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.

TOP COMMENTATORS ♥

Broaden News





Blog Archive