Tutorial Page (Menu Tabs)

March 28, 2011
Assalamualaikum ..

Hm . hari ni rase macam ..  'Ahh, malasnye !' nak continue class tutor kite nih . Tapi, takpe .. Untuk korang , aku sanggup (MALAYSIA BOLEH!!). erk ?

Hari ni rase macam nak ajar benda yang senang kacang kude je la .. Oke, simple menu tabs .. Tau tak benda apekah tu ? Oke, fooine..


Haa .. ni die katak comel yang mintak aku ajar menatang ni ..


Nampak kan ? Yang ade About, Contact tuh . Cube bukak Love Story, Tutor-Tutie ke . Mane-mane la . Kan ade tulisan yang boleh ditekan tu kan? Ha .. Aku nak ajar korang buat entry post dalam tu .

Mule-mule tekan kat New Page kalau korang belum buat satu hape pun kat situ .. Tapi, kalau yang dah add new page . Tak tau nak buat hape lepas tu, follow aku sekarang . oke ~


Ok, lepas jumpe New Page, klik aje tau..


Pastu korang akan jumpe page yang macam kat bawah ni... Ha, bile da jumpe ape lagi.. isi la korang punye title macam My Family ke, About Me ke, Contact Me ke .

|
|
|
|
|
|
|
|
v


1- F-- F tu maknenye FONT . Korang nak gune font types yang macam mane?
2- TT-- Maknenye FONT SIZE . Nak besar gedabak ke, kecik cinonet ke..
3- B I U -- bende tige serangkai ni gunenye mesti korang dah tau kan . B bagi BOLD (tebal-tebal), I bagi ITALIC (rupe senget-senget tu), U bagi UNDERLINE (line kat bawah)
4- A-- A tu fungsinye bagi kaler kat tulisan korang tu la . Itu pun nak kene ajar ?
5- LINK tu nanti aku ajar .
6- Ikon tu nak upload gambar la weyh..
7- Menatang garis-garis tu nak bagi writing korang ke kanan ke, kiri ke, tengah-tengah ke..

Camne nak LINK??
First of all, korang tulis la kat page korang tu nombor 1 sampai nombor berape-berape korang punye suke hati la..

Contoh aku punye:


Ha .. bile korang dah adjust font types and size . Korang boleh highlightkan post title tu..


Pastu tekan icon LINK tu .. Sebelum tu pastikan korang dah post entry tajuk tu dulu . Buat cerite pasal benda tu dulu, baru buat dalam page ni . Oke, korang pegi kat post tajuk tu ..


Copy post ni punye URL, tekan ikon LINK pastu, paste URL tadi kat : box yang tetibe muncul tu.. oke? Agak rumit tapi sebenarnye simple macam kacang kude je .. ta caye ke ? pedulik kan .

Pastu, tekan je lah VIEW PAGE . Tengok rupe korang buat kat menu tabs korang tu . Aku punye camni jer..


Pena Comel N.N : Try Test Cube dulu oke ..

5 comments:

  1. thanks a lot ya..tak sangka kamu post apa yang kita tulis kat chat box hari tu >O<

    ReplyDelete
  2. no hal lah... lgi byk tanye, lagi kite post.. lagi org kenal sape awk... hemoohemoohemooo....

    ReplyDelete
  3. teringin nak wat tapi rumit..huhu jenuh nak linkkan 1 per 1.huhu

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,

Powered by Blogger.