Tutorial Simple Menu Tabs - MAWAR ASSUFI | Lifestyle & Travel Blogger

Oct 7, 2011

Tutorial Simple Menu Tabs

Assalamualaikum. Olla evribody?
Hari ni nak share pasal nak buat menu tabs paling simple la kan. Nak tak? Macam ni?


Nampak tak menu tabs kat atas tuh. Ekceli tak lawa mane pun. Sekadar untuk UOLs yang baru nak berjinak-jinak dengan duniabelog ni. UOLs nak buat bisnes ke hape ke, ade dahku kesah?


UOLs pegi la kat Posting --> New Page. Pastu kan UOLs pandai-pandai lah bagi name tabs tu hape jadah kali pun. For instance, letak la About Me, My Life or something else. Suke hati la wat gapo pon)  >_<

Kalo dah siap, UOLs boleh la tambah macam-macam. Tapi, nak pastikan link tu pun satu hal jugak tau. Contohnya macam blog nn ni.

Title Tabs aku ni "NAK TIPS?" Content dia mesti korang nak yang visitor korang boleh masuk dalam blog post yang bertajuk tu kan? Paham tak?


Contohnye, macam blog post nn yang bertajuk "Bye-Bye Kulit Kusam". So, korang highlightkan Bye-Bye Kulit Kusam yang korang dah post tu, tekan icon LINK (yang macam bentuk bumi hijau tu) Tapi, sebelum tu pastikan UOLs dah copy URL blog post tu dulu tau!


Cop!! Pastikan blog post yang bertitlekan Bye-Bye Kulit Kusam tau. Tak de blog post lain. So, bile dah copy, UOLs pastekan lah kat word yang UOLs dah linkkan tadi tu. Hm. paham tak tuto nn yang agak complicated ni? Hope UOLs pehe deh.

Kalau ade soalan, kasi tau la nn. Komen je, nanti kalau sempat nn reply terus. Okeh!

Pena Comel N.N : Senang kacang kuda je kowt. Sharing is Caring kan darlins..

2 comments:

  1. yeeah baru ja try wat tab menu.. Klu nak wat kotak2 kat tab menu cmna ek?

    ReplyDelete
  2. bagus la cmtu...;)kalo kotak2 tu kat edit background ..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sudi Tinggalkan Jejak ^^,